Sundo wil met slimme zonnecrèmedispensers de kijk op UV-preventie veranderen

“Elke ondernemer zou de wereld mooier moeten willen maken”

If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.” Baz Luhrman wist het al in 1999, Sundo heeft vandaag van dezelfde boodschap zijn visitekaartje gemaakt. Met hun SMOTspots overtuigen ze binnenkort elke Belg van het belang van smeren. Nederland, Luxemburg en Italië gingen in elk geval al overstag, de rest van de wereld lonkt.

“Als de mensen niet naar de zonnecrème komen, dan komt de zonnecrème naar hen.” Met die gedachte in het achterhoofd zetten Jacob, Frederic en Victor vijf jaar geleden de krijtlijnen uit voor Sundo. “Aanleiding was een anekdote van Frederics vrouw, die in een apotheek werkt aan een plein. De perfecte plek voor zonnekloppers, maar niemand smeerde zich in. Zelfs banners met de oproep om gratis zonnecrèmestaaltjes te halen in de apotheek leverden niks op. Dus beslisten we het anders aan te pakken.”

‘Anders’ betekent in dit geval: met zonnecrèmedispensers die op openbare plaatsen worden gezet, waar voorbijgangers gratis zonnecrème – met UVA- en UVB- filters, parabeenvrij, hypoallergeen en waterproof – kunnen halen. Voor partners die de SMOTspots willen inschakelen, werkt Sundo een branding op maat uit. Via een slimme internetconnectie krijgt het bedrijf melding wanneer bijvullen nodig is. Een fantastisch idee, de timing van de lancering was dat net iets minder, zo midden die eerste coronazomer. “Nog voor we goed en wel begonnen waren, moesten we ons concept al herdenken”, zegt Jacob. “Van de SMOTspots maakten we tijdelijk ontsmettingszuilen, maar in de zomer van 2021 konden we echt van start gaan. Hoewel, ‘echt’: tijdens die natste zomer sinds jaren was er weinig nood aan zonnecrème. Achteraf bekeken is die valse start goed geweest: het gaf ons extra tijd om ons concept te verfijnen en bij te sturen. Zo konden we ons vorige zomer definitief op de kaart zetten. Afgelopen jaar hebben we net geen miljoen mensen ingesmeerd. Dat aantal willen we dit jaar serieus opschalen.”


“Afgelopen jaar hebben we net geen miljoen mensen ingesmeerd. Dat aantal willen we dit jaar serieus opschalen”

Is volgens Jacob onontbeerlijk bij een start-up: de juiste mensen aanspreken. “Wij namen contact op met Paul De Knop, voormalig VUB-rector en oud-voorzitter van Sport Vlaanderen. Hij was zelf getroffen door huidkanker – de preventie ervan is onze grote drijfveer – en stuurde ons project de juiste richting uit. Paul was een drukbezet man en had per definitie geen tijd voor ons, maar door de overlap tussen zijn interesses en ons verhaal kwam er toch een gesprek. Trek dus je stoute schoenen aan en durf contacten via-via aan te spreken. Het is pas door te praten dat je stappen kan zetten. Komt er geen partnerdeal van, dan heb je op zijn minst iets bijgeleerd.”

Ook vandaag is het de manier waarop Jacob en co te werk gaan. “Er zijn gesprekken lopende met bedrijven in Italië en we haalden vorig jaar onze – tot nu toe – mooiste partnership binnen: via een grote verzekeringsmaatschappij waren onze dispensers afgelopen zomer in elke kustgemeente te vinden. Komende zomer zal dat over het hele land zijn. Onze dispensers stonden op verschillende festivals en in Nederland wordt ons verhaal stilaan groter dan hier. Preventie en gezondheidszorg staan er hoger op de agenda, maar het harde werk van onze distributeurs zit er ook voor iets tussen. Wie weet wat daarna komt. Ons doel is de wéreldwijde kijk op UV-preventie veranderen. Als we mogen dromen, dan zijn we over tien jaar dus te vinden in elk werelddeel waar de zon schijnt. Zo kunnen we op elke plek – van het strand tot de binnenstad – de beste zonnebescherming bieden en de hoge cijfers rond huidkanker mee terugschroeven.”

Sundo’s tips voor startende ondernemers

Maak van de wereld een mooiere plek. Als het doel van je onderneming louter winstbejag is, wordt het moeilijk om de juiste partners te vinden en zelf gemotiveerd te blijven.”

De wereld is een dorp, alles is met elkaar verbonden. Toen de Rijn droogstond, schoten voor ons de aluminiumprijzen omhoog. Heel interessant die macro-economie, maar ook stressy.”

Denk zoals in de Scouts. Daar leerden Frederic, Victor en ik mekaar kennen. Onze scoutsmentaliteit blijkt nuttig in het ondernemerschap: in de jeugdbeweging leerden we het belang van de groep – of het bedrijf – boven het individu te zetten en creëerden we een soort ‘alles kan’-mentaliteit. Daar plukken we nu nog dagelijks de vruchten van.”

Gebruik LinkedIn. Je maakt er snel een connectie met de juiste mensen. Het is niet alleen de manier om zelf partners te vinden, maar ook om gevonden te worden. Er hoeft maar één interessante connectie te reageren op je content waardoor je in een volledig nieuw netwerk geïntroduceerd

Tekst: Maud Vanmeerhaeghe – Foto’s: Thomas De Boever

Meer ondernemerstips op Notaris.be.

Geef een reactie