Geassocieerde notarissen Philippe De Jonghe en Sylvie Verrewaere: “De persoonlijke klik, op menselijk vlak, is het allerbelangrijkste”

“We hebben nog nooit teruggekeken naar onze overeenkomst”

Buddy’s, zo noemen geassocieerde notarissen Philippe De Jonghe (51) en Sylvie Verrewaere (35) mekaar schertsend. De generatiekloof vormt geen obstakel, integendeel. Ze vormen een complementair duo. “De persoonlijke klik, op menselijk vlak, is het allerbelangrijkste”, zeggen de notarissen in koor. 

Hoe kwam jullie samenwerking in een associatie tot stand? 

Philippe: “Sylvie begon hier op kantoor als juriste en studeerde dan notariaat bij. Ze liep hier haar stage, deed examen en is na dat lange parcours kandidaat-notaris geworden. In de periode daarna waren we even naar mekaar aan het kijken zonder dat iemand de stap durfde te zetten om de conversatie over een associatie te starten. Op een zeker moment heeft een cliënt les pieds dans le plat gezet, zoals we zeggen. Hij vroeg toen we allebei aanwezig waren – en wetende dat Sylvie tot kandidaat-notaris was benoemd – of hij Sylvie dan binnenkort niet meer zou zien. Daarop heb ik gezegd dat we misschien toch eens met elkaar moesten spreken. Enkele weken later hebben we pizza’s besteld op kantoor en een paar uur later was alles beklonken.”

Sylvie: “Er viel weinig te betwisten, alles was direct uitgesproken. Ik werk hier al sinds oktober 2011 en in januari 2020 zijn we geassocieerd. We kenden elkaars troeven en gebreken al langer, dus we wisten waaraan we begonnen.”

Was het een bewuste keuze om met iemand jonger/ouder in zee te gaan? 

Sylvie: “Ja, ik heb altijd gezegd dat ik geen kantoor op m’n eentje wou runnen, maar samen met iemand met ervaring.”

Philippe: “Dat Sylvie hier voordien al een tijd gewerkt had, was op dat vlak voor mij het belangrijkste. Ik had dat bij andere kantoren eerder al gezien en merkte dat het op die manier goed werkte.”


“Of je goed overeenkomt, ligt meer aan het karakter dan aan de leeftijd” – Sylvie

“Meestal vinden we vanuit een andere invalshoek dezelfde oplossing, ondanks het leeftijdsverschil” – Philippe

Wat merken jullie van dat leeftijdsverschil in de praktijk? 

Philippe: “Sylvie heeft veel recenter het examen afgelegd, dus haar juridisch-technische kennis is veel sterker, dat is logisch.”

Sylvie: “En ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik digitaal meer mee ben. Dat is ook gewoon omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in alle processen die de efficiëntie van ons werk ten goede komen. Ik ben het die op kantoor alle digitale volmachten verlijdt.”

Philippe: “En ik niet… Dat is een goed voorbeeld voor het artikel. (lacht) Het is niet omdat ik niet wil, en zeker niet omdat ik ertegen ben, wel integendeel, maar Sylvie doet dat zo goed… Ik heb het ook wel wat drukker als voorzitter van de Nationale Kamer, dat maakt het moeilijker om mijn aandacht te verdelen. Het zou voor mij trouwens onmogelijk zijn om dat mandaat uit te oefenen zonder Sylvie. Maar het een staat los van het ander, want we gingen al akkoord dat we zouden associëren nog vóór de vraag er kwam of ik bereid zou zijn om die functie op te nemen.”

Zijn er nog andere vlakken waarop jullie verschillen? Qua aanpak, stijl, visie op zaken?

Philippe: “We bevinden ons beiden op een andere plaats in ons leven. Sylvie heeft jonge kinderen, ik al iets oudere. Het is dus logisch dat we op bepaalde dingen een andere visie hebben. Vakanties, bijvoorbeeld. Ik ga al eens grotere reizen maken, terwijl Sylvie eerder dichter bij huis blijft. Maar we beseffen dat van elkaar.”

Sylvie: “Klopt. Dat generatieverschil neemt niet weg dat we heel goed overeenkomen, maar dat ligt meer aan onze karakters dan aan onze leeftijd.”

Philippe: “Al van in het begin dat Sylvie hier begon te werken, hebben we gemerkt dat we heel goed overeenkomen. Die klik op menselijk vlak is voor mij enorm belangrijk. Als er zich in de praktijk een probleem voordoet, of een vraag zich stelt, komen we in negen van de tien gevallen op hetzelfde antwoord uit, ondanks het leeftijdsverschil.”

Sylvie: “Inderdaad, soms vanuit andere invalshoeken weliswaar, want Philippe denkt aan andere dingen dan waar ik in eerste instantie aan denk, maar zo vullen we elkaar aan en uiteindelijk komen we meestal tot hetzelfde resultaat. We zitten op dezelfde golflengte. Maar ja, da’s misschien ook een beetje omdat jij mij voor een groot stuk hebt opgeleid. Ik heb hier zo goed als al mijn ervaring opgedaan, dus een gelijkaardige visie krijg je dan bijna automatisch mee. Wat niet wil zeggen dat ik de zaken niet kritisch bekijk.”

Philippe: “Sylvie heeft mij geleerd opener van geest te zijn”

Sylvie: “En Philippe mij om pragmatischer te zijn”

Wat hebben jullie doorheen de jaren van elkaar geleerd? 

Philippe: “Sylvie heeft me geleerd opener van geest te zijn, dingen met een meer open blik te bekijken, soms. Dat ze een halve generatie jonger is, speelt daar wel een beetje bij mee. We zijn tenslotte mensen met verschillende achtergronden, een verschillende jeugd, zo leer je altijd wel iets van elkaar.”

Sylvie: “Philippe heeft me geleerd pragmatischer met de zaken om te springen. Ik was in het begin veel emotioneler. We doen veel beslagdossiers en ik voelde me dan telkens erg betrokken, te erg. Ik trok me persoonlijke situaties van mensen aan en nam dat mee naar huis. Dankzij Philippe heb ik geleerd om iets meer afstand te nemen, nu en dan kordater te zijn. Je kan niet iedereen zijn miserie overal meedragen. Op het moment zelf kan je wel meeleven met de mensen, maar je mag er zelf niet onderdoor gaan.”

Het klinkt alsof jullie heel goed met elkaar overeenkomen. Hoe belangrijk is dat voor een associatie? 

Philippe: “Tijdens de voorbereiding van onze associatie hebben we mensen van het notariskantoor gesproken en iemand daarvan zei: ‘Jullie gunnen elkaar heel veel.’ Ik denk dat dat – we zien dat al bijna drie jaar nu – zeker gebleven en misschien wel versterkt is. We hebben een grote waardering, een grote gunfactor voor mekaar. Volgens mij is dat cruciaal. Er zijn veel dingen die ik zonder Sylvie niet zou kunnen doen. Als er jaloezie speelt, is het sowieso een stuk moeilijker werken.”

Sylvie: “Daar ben ik het mee eens. We spreken over privézaken met elkaar en vertrouwen elkaar daarin. Als iemand eens een zware dag heeft, mag dat geventileerd worden en de ander heeft daar begrip voor. Wanneer Philippe er niet is, mis ik mijn buddy om eens van gedachten te wisselen. Overleggen, brainstormen over bepaalde zaken, dat vind ik heel belangrijk binnen een associatie. En alleen gaat dat natuurlijk niet.”

Philippe: “Dat is zeker wederzijds.” 

Sylvie: “We hebben ook nog nooit teruggekeken naar onze overeenkomst, allez, ik toch niet. Tenzij dat bij jou anders is, Philippe?” 

Philippe (lachend): “Nee, nee, nee!”

Sylvie: “Alleen al dat we niet moeten kijken wat onze onderlinge afspraken zijn, toont dat we goed overeenkomen. Ik kan me geen betere associé voorstellen.”

Tekst: Daan Paredis – Foto’s: Thomas De Boever

Een job in een notariskantoor? Ontdek onze vacatures op Notaris.be.

Geef een reactie