Frank Boghe huurde, verhuurde, kocht en verkocht: “Huren is niet per se weggesmeten geld”

Huren, verhuren, kopen, verkopen: Frank Boghe (51) uit Bekkevoort kent de klappen van elke zweep op de vastgoedmarkt. Hij vertelt uit eigen ervaring over de volgens hem onderbelichte voordelen van huren. “Huren houdt opties open.”

Van ‘Huren is weggesmeten geld’ tot ‘Huren is andermans lening afbetalen’: soortgelijke uitspraken al eens horen waaien? Het idee dat een woning kopen financieel altijd een slimmere keuze is dan een woning huren, zit diep ingebakken in onze samenleving. “Ik zie dat anders”, zegt Frank Boghe (51). Hij is zelfstandig consultant en heeft verschillende jaren gehuurd, verhuurd, gekocht en verkocht. “Op een lening voor een huis betaal je intrest: daarvan kan je ook zeggen dat het weggesmeten geld is. Die leningkosten, het kadastraal inkomen, bijkomende belastingen, renovatiekosten… Noem maar op. Je zou eens moeten kijken hoeveel geld je echt ‘wegsmijt’. Daarom wil ik dat idee een beetje temperen.”

Lange termijn

Frank woonde altijd in z’n eigen appartement in Brussel. Tien jaar geleden wilden hij en z’n gezin de overstap maken naar een huis. Voordat ze tot de aankoop daarvan overgingen, huurden ze eerst vijf jaar een gelijkaardige woning om te weten of dat hen wel zou bevallen. Vandaag wonen Frank en gezin in hun eigen huis. “Als je koopt, moet je zekerheid op lange termijn hebben. Over je job, je relatie, de locatie waar je verblijft… Wie tien jaar na aankoop zijn woning weer wil verkopen, om eender welke reden, zal de kosten die bij de aankoop komen kijken heel moeilijk terugverdienen.”

“Als je jong bent en niet zeker weet in welke richting je loopbaan zal evolueren, als je nog geen vaste partner hebt… Dan kan je volgens mij beter huren. Je vermijdt een administratieve rompslomp en kosten. Die flexibiliteit is een troef. Je geld zit ook niet ‘vast’. Mocht je een zaak willen beginnen met kameraden, bijvoorbeeld, kan je dat geld erin steken. Of mocht je iemand ontmoeten en groter willen gaan wonen, een gezin stichten, of uiteindelijk toch nog verhuizen voor je werk… Huren houdt opties open.”

Frank Boghe: “Wie tien jaar na aankoop zijn woning weer wil verkopen, zal de gemaakte kosten moeilijk terugverdienen”

Hoe vroeger, hoe sneller

‘Maar als je je lening hebt afbetaald, is het huis van jou. En hoe vroeger je begint, hoe sneller je het hebt’, klinkt een ander argument voor kopen dan. “Dat je niet uit je eigen huis gezet kan worden, is zeker een valide reden om te kopen. Maar dat heeft niks met het financiële aspect te maken, natuurlijk. Daarbovenop: als je ziet welk kapitaal je moet inleggen bij de aankoop van een woning… Als je dat twintig jaar lang verstandig belegt, verdien je daar veel meer aan dan wat het huis ooit waard zou kunnen zijn”, vertelt Frank.

De jaren vijftig

‘Koop een huis en verhuur het, dan betaalt iemand anders jouw lening af’, nog zo’n argument dat in het voordeel van kopen lijkt te pleiten. “In de jaren vijftig misschien, maar vandaag is dat volgens mij niet meer mogelijk. Een lening afbetalen is duurder dan de huur die je trekt. Een verhuurd pand is trouwens ook niet onbelast, dus dat brengt weer wat meer kosten met zich mee.”

“Ik leerde alle ins en outs van de Belgische wetgeving kennen toen ik zelf een tijdje verhuurde en een probleem had met een wanbetaler. Huurders zijn veel beter beschermd dan verhuurders. Tel daar de zorgen, kosten en risico’s bij die verhuren met zich meebrengt… Het is een fulltime job en iets waar ik bij voortschrijdend inzicht niet meer opnieuw voor zou kiezen.” 

Beluister onze podcast Zeg es notaris op Spotify

Nuance

Maar wat uiteindelijk de beste optie is, hangt natuurlijk af van ieders situatie, besluit Frank. “Stoot je op een goede deal om een huis te kopen? Doen! Stoot je op een goede deal om een huis te huren? Ook doen! Ik wil maar enkele onderbelichte voordelen van huren en nadelen van kopen aanstippen, en de uitspraak ‘huren is weggesmeten geld’ nuanceren.”

Blijven huren of toch maar kopen? Die belangrijke beslissing neem je niet onbezonnen. Om te weten of je financieel klaar bent om te kopen, klop je even aan bij een bank. Heb je vragen over de gevolgen van je aankoop op je leven en dat van je familie? Spreek er op voorhand over met een notaris.

Tekst Daan Paredis – Foto’s: Jan Crab

Meer woontips op Notaris.be.

Geef een reactie