Magda en Ronny stelden een testament op: “Blij dat we zelf onze erfgenamen konden kiezen”


Gemoedsrust. Dat noemen Magda (68) en Ronny (72) als het grootste voordeel van hun testament. Intussen bijna twintig jaar geleden stelden ze er voor de eerste keer een op, nu is de tweede versie van hun wensenlijst klaar. “Het is fijn om te weten dat onze nalatenschap zal gaan naar mensen die we zelf hebben kunnen kiezen.”

Het is meer dan vijftien jaar geleden wanneer Magda en Ronny aankloppen bij de notaris. Omdat ze dan zeker zijn dat er geen kinderen meer komen, beginnen ze na te denken over wat met hun nalatenschap zal gebeuren als ze er niet meer zijn. “Als een van ons twee overlijdt, zouden onze bezittingen automatisch naar de langstlevende partner gaan”, vertelt Ronny. “Maar wat als we allebei overlijden? Omdat we geen kinderen hebben, zou alles naar onze broers en zussen gaan. Dat hield ons bezig. Onze band is niet met elk familielid even sterk, waardoor we graag zelf wilden kiezen wat met onze erfenis gebeurt.”

Veilige keuze

Het koppel maakt een afspraak met de notaris, daarna gaat het snel. “We wisten niet welke regeling de beste was voor onze wensen. De notaris raadde ons aan om een testament op te stellen en liet ons zien hoe we dat moesten doen. Daarna was het aan ons om te beslissen wie we wat zouden nalaten. We wisten dat we ook zelf, zonder tussenkomst van de notaris, een testament konden opstellen, maar dat deden we liever niet. Een testament opgesteld door de notaris leek ons het veiligst – en daarvan waren we zeker dat het honderd procent in orde zou zijn. Bovendien houdt de notaris een kopie bij en registreerde die ons testament in het Centraal Register van Testamenten (CRT). Dat konden we zelf niet doen, dat moet via de notaris gebeuren. Dat nu niks met ons testament kan gebeuren, geeft toch een extra gevoel van zekerheid.”

Meer weten over een testament? Ontdek onze handige brochure.

“We hebben eigenlijk enkel raad gevraagd aan de notaris”, gaat Magda verder. “Hem vertrouwden we, hij gaf ons meteen alle informatie die we nodig hadden. Bovendien vinden we het toch persoonlijk, beslissen wie onze bezittingen krijgt. Daarom hebben we het er op voorhand niet over gehad met onze omgeving. Onze familie hebben we na de registratie van ons testament wel ingelicht dat we er een hebben, maar niemand weet wat er precies in staat.”

Geen taboes

Of dat niet raar is, op je vijftigste maatregelen nemen voor als je er niet meer bent? “Voor mij niet”, zegt Ronny. “Bovendien zijn financiën hier geen taboe. Ik was vooral blij dat die praktische beslommering achter de rug was. Hoewel, beslommering… Eigenlijk was ons testament opstellen een fluitje van een cent. Eens we wisten wat we moesten doen, was de regeling in een vingerknip in orde.”

“Ik had het er iets moeilijker mee om over ons einde na te denken”, antwoordt Magda. “We waren nog zo jong en ik ging ervan uit – nog steeds – dat we nog heel wat jaren voor de boeg hadden. Waarom dan denken aan ons overlijden? Nu ben ik blij dat we dat toen geregeld hebben. Door ons testament op jongere leeftijd in orde te brengen, hebben we onszelf onbewust de tijd gegeven om na te denken of ons testament er wel helemaal uitzag zoals we het wilden.”

Gemoedsrust

Een dikke twee jaar geleden, net voor de coronahel losbrak, herzagen Magda en Ronny hun testament. Ronny: “Op die vijftien jaar tijd, sinds de eerste opstelling, was er wel wat veranderd in ons leven. Er zijn mensen belangrijker geworden, met anderen is de band wat verwaterd… Daarom hebben we een aantal mensen uit ons testament geschrapt. Verstand komt met de jaren, zeker? (lacht) Omdat die wijziging doorvoeren zo eenvoudig was, hebben we onze wensen meteen aangepast toen we er twijfels over begonnen te hebben. Het leven kan zo voorbij zijn, dus wilde ik zo snel mogelijk alles voor een tweede keer op orde hebben. Voor 2020 verschilden onze testamenten iets van elkaar, nu zijn ze identiek.”

Hun testament geeft hun gemoedsrust, zeggen ze in koor. “Het is fijn om te weten dat dat in orde is, dat we gerust mogen zijn voor tegen dat we er niet meer zijn”, zegt Ronny. Magda knikt. “We hopen natuurlijk dat deze regeling in de nabije toekomst niet nodig zal zijn, maar mocht het toch de verkeerde kant opgaan, weten we dat we op onze beide oren kunnen slapen.”


Tekst: Maud Vanmeerhaeghe

Alles weten over je testament? Check Notaris.be.

Geef een reactie