Een circusschool als herbestemming voor religieus erfgoed: “Zelfs Jezus maakt deel uit van het circus”

De voormalige kapel van het Klooster Missionarissen van het Heilig Hart in Leuven biedt al sinds 1990 onderdak aan de circusschool Cirkus In Beweging. Vandaag, 32 jaar later, zwaait de vzw haar unieke zaal uit. 

“We hebben de kapel altijd gehuurd van Stad Leuven. Het was al een turnzaal toen we er introkken”, vertelt Rika Taeymans, oprichtster van Cirkus In Beweging, die in augustus met pensioen gaat.
Met haar 30 meter lengte, 12 meter breedte en 14 meter hoogte is de kapel veel groter dan de gemiddelde turnzaal.
“Het zijn de perfecte dimensies voor een circuszaal. Vooral die hoogte is heel belangrijk om de trapezes, de doeken en de koorddanskoorden op te hangen. Die hebben we trouwens allemaal zelf geïnstalleerd. We hebben serieus geïnvesteerd om het van een gewone turnzaal naar een circuszaal om te toveren.” 

Rika Taeymans, oprichtster van Cirkus In Beweging – Foto: Jan Crab

Slaapkamers

Op den duur palmt de vzw bijna heel het klooster in. “Bureaus, vergaderruimtes, slaapkamers voor internationale vrijwilligers, een materiaalkot … We zijn uit onze voegen gebarsten. En dan is het gebouw een soort van kunsteducatief centrum geworden en zijn de muziekschool en de tekenschool hier ook ingetrokken.” 

Maar de eigenaar, Stad Leuven, broedt nu op andere plannen. “Het gebouw is ontworpen door architect Broos, een belangrijke Leuvense architect. De dienst Erfgoed wil dat meer in de kijker zetten en gaat de zaal herstellen in haar oorspronkelijke toestand. De kapel blijft wel een sportaccommodatie, er komt een danszaal met een grote zittribune. Misschien waren de vele installaties toch een beetje een doorn in het oog. Ach, een danszaal is evengoed een mooie herbestemming.” Spiksplinternieuw

De 1.500 leden van Cirkus In Beweging blijven niet in de kou staan. De vzw krijgt een spiksplinternieuwe zaal in de tuin van het klooster. En in de tussentijd kunnen ze, naast op hun zes andere locaties in en rond het Leuvense, tijdelijk terecht in de Predikherenkerk. “Weer een kerk, inderdaad. Er zijn zo veel kerken die leegstaan waar niks mee gebeurt. Daar ligt heel veel potentieel.” 

Net zoals bij de resterende authentieke elementen in ontwijde kerken, zo blijkt. “Ik ben niet katholiek, maar het voelt wel alsof het grote Jezusbeeld hier ons altijd heeft beschermd. In al die jaren hebben we geen enkel serieus accident meegemaakt. Af en toe deed Jezus zelfs mee, dan kreeg hij kegels in z’n armen of een clownsneus opgezet”, lacht Rika. “Het met parket bedekte verhoog van het voormalige altaar heeft altijd perfect dienstgedaan als podium. En als de gordijnen daarvan sluiten, splitst de zaal op in twee ruimtes, ook heel handig. De kapel is gewoon prachtig en perfect als circuszaal. We gaan het zeker missen. Hoe de zon hier binnen schijnt door die ronde vensters, dat hééft iets.” 


Tekst: Daan Paredis – Foto’s: Jan Crab

Tips over wonen en vastgoed? Check Notaris.be.

Geef een reactie