Nieuwe vastgoedbijbel maakt je wegwijs op de huizenmarkt


Een huis kopen zou eenvoudig moeten zijn. Dat was de insteek van auteurs Patrick Luysterman en Bart van Opstal. Allebei zijn ze gebeten door vastgoed, de ene als ex-journalist van De Tijd, de andere als notaris die burgers begeleidt bij de aankoop van hun woning. Samen penden ze ‘Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn‘ bij elkaar, een vastgoedbijbel die je van vastgoedleek omtovert in een vastgoedexpert.

Je zou een huis kopen kunnen samenvatten in een aantal eenvoudige stappen: zoekertjes afgaan, een huis bezoeken, een handtekening zetten op een overeenkomst en een bezoek plannen bij de notaris. Voilà, je mag jezelf eigenaar van een woning noemen. In werkelijkheid komt er natuurlijk veel meer bij kijken, maar moeilijk zou een huis kopen niet mogen zijn. In het boek van Patrick Luysterman en Bart van Opstal wordt een huis kopen vergeleken met een Jenga-toren: zonder goede basis valt de toren om. Net daarom is het belangrijk dat kopers en investeerders zich wapenen met voldoende kennis voor ze zich aan de grote stap wagen.
“We hopen een breed publiek te bereiken”, legt notaris Bart van Opstal uit. “Mensen die voor het eerst een huis willen kopen, maar ook vastgoedeigenaars die een stap verder willen gaan, zoals mensen die in onroerend goed willen investeren of ouders die een huis willen schenken aan de volgende generatie.”

Als notaris ziet Van Opstal dagelijks cliënten die worstelen met juridische vragen over vastgoed. Soms zijn cliënten zelfs wat bang om zeer belangrijke – en soms persoonlijke vragen ​​- te stellen.
“Er bestaan geen domme vragen als het om een huis kopen gaat. Het is één van de belangrijkste financiële verbintenissen van je leven: het heeft niet alleen invloed op jouw vermogen, maar ook op dat van je eventuele partner en kinderen. Te veel vragen stellen kan dus niet. Als notaris zien we soms drama’s: mensen die ons achteraf zeggen ‘hadden we het maar geweten’, situaties die perfect vermeden konden worden door een duurzame regeling uit te werken op het moment van de aankoop.”

Co-auteurs Bart van Opstal en Patrick Luysterman – Foto: Bart Azare

Complexe dynamiek
Over de vastgoedmarkt en haar complexe dynamiek bestaan veel meningen. Maar hoe kan je die vastgoedmarkt doorgronden? Dan moet je bij vastgoedjournalist Patrick Luysterman zijn. Van de koers van de rente tot de vraag of investeren in vastgoed altijd de beste oplossing is: hij kent alle geheimen van de vastgoedwereld. Hij bekijkt die niet alleen vanuit een macro-economisch perspectief, maar ziet meteen de link met wat er thuis bij mensen gebeurt.

“Het juridische en het economische zijn twee verschillende dimensies, maar soms toch met een onderlinge wisselwerking. Stel dat je als ongetrouwd koppel een huis koopt en het na een paar jaar tot een breuk komt. Als dan de prijsstijgingen stoppen, dreigen de ex-partners met een kater achter te blijven als ze over de terugbetaling van het woonkrediet geen goede afspraken hebben gemaakt. We willen kandidaat-kopers zo veel mogelijk bewust maken dat een minder gunstig scenario mogelijk is, waarbij hun woning minder waard wordt dan het bedrag dat ze moeten afbetalen, zoals dat tijdens de financiële crisis in Nederland is gebeurd.”

5 redenen om het boek op je zomerleeslijst te zetten!

  1. Omdat de combinatie van economische facts and checks en juridische weetjes uniek is. Na het lezen van dit boek heb je de werking van de vastgoedmarkt onder de knie én zal je de link tussen jouw familiale situatie en je woning begrijpen. Spoiler alert: de wet geeft niet altijd voldoende bescherming. Zonder bijkomende finetuning kan een vastgoeddroom vlug ontaarden in een -nachtmerrie. Goed nieuws: er is altijd een oplossing om dat te voorkomen. Het boek geeft je daarbij een helder overzicht.
  2. Omdat niemand nog weet hoe je de waarde van vastgoed moet inschatten. Hoe kan het 150m²-huis van je buren zo snel verkocht raakt tegen een hoge verkoopprijs, terwijl de villa van je oma al twee jaar te koop staat? De vastgoedwereld voelt een beetje aan als een jungle waar iedereen zijn weg probeert in te vinden. Het boek fungeert daarbij als een roadmap: door de duidelijke structuur krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen in de topics waarover jij meer over wil weten.
  3. Omdat het boek vastgoedinformatie bevat… die echt te begrijpen is. Eerlijk is eerlijk: recht en economie zijn twee zaken die vaak moeilijk verteerbaar zijn. Gelukkig zijn er Patrick Luysterman en Bart van Opstal, die ingewikkelde zaken op een zeer toegankelijke manier uit kunnen leggen.
  4. Omdat de illustraties en voorbeelden tekenend zijn. Wie doorlopende blokken tekst verwacht, is eraan voor de moeite. Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn slaagt erin om je bij de les te houden dankzij heldere visuals en concrete voorbeelden. Daarmee tonen de auteurs aan dat kennis over vastgoed niet alleen voor de happy – intellectuele – few zijn, maar voor ons allemaal.
  5. Omdat notarissen handige tips en ervaringen delen. Heb je altijd al vragen willen stellen aan een notaris over de overdracht van je huis? Het nut van een huwelijkscontract? Het waarom van een zorgvolmacht? Het boek beperkt zich niet tot de aankoop van vastgoed zelf, maar kadert de aankoop als een schakel binnen een mensenleven, met alle ups and downs. Denk maar aan samenwonen met je vriend(in), een relatiebreuk of ziekte. Een notaris is een soort van juridische huisarts, zo blijkt uit de anekdotes in het boek. In het boek staan bovendien massa’s nuttige tips, waardoor snel duidelijk wordt dat een afspraak bij het notariskantoor geen overbodige luxe is.

Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn is een must voor iedereen die van plan is om een huis te kopen, al een huis heeft gekocht, twijfelt om te kopen of kritisch wil nadenken over de werking van de onvoorspelbare, maar o zo boeiende vastgoedmarkt.

Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn, Bart van Opstal en Patrick Luysterman (Uitgeverij Lannoo, 312 pagina’s.), € 24,99.

Verkrijgbaar via Lannoo en in de boekhandel.

Geef een reactie