Jan Verheyen misrekent zich met aankoop van bouwgrond in Spanje: “Informeer je goed voor je vastgoed koopt in het buitenland”


Je kent Jan Verheyen wellicht als regisseur van Alles Moet Weg, Het Vonnis en de Kampioenen-films. Voor VIER maakte hij de serie Vermist. Op Radio 2 presenteerde hij samen met Christel Van Dyck En Nu Serieus. De bezige bij kwam bijna een jaar geleden met minder leuk nieuws in de media: de aankoop van bouwgrond in Spanje liep helemaal mis.

Oorspronkelijk wilden Jan en zijn echtgenote een woning kopen in Spanje. Hun huizenjacht begon zowaar tijdens hun huwelijksreis, zo’n 15 jaar geleden.
“We zochten een vakantiewoning in onze favoriete streek van Europa, het gebied tussen Malaga, Sevilla en Granada. Mijn echtgenote Lien weet op alle vlakken heel goed wat ze wil (lacht). Bij elk huis dat we bezochten, had ze wel iets op te merken. Onze makelaar suggereerde dat we dan maar beter een bouwgrond konden kopen om er vervolgens een woning op te bouwen die wel volledig naar onze zin zou zijn. Dat leek ons een goed idee. Wat later kochten we een mooi gelegen stuk grond, vlakbij de stad Antequera. We namen een jonge, ambitieuze architect onder de arm en konden volop beginnen dromen van een tweede verblijf in Andalusië.”

“Wat later kochten we nog een andere bouwgrond in het nabijgelegen Cartama. Dat gebeurde via een Engelse makelaar. We zagen die tweede aankoop meer als een investering. We dachten dat het om een bouwgrond ging die we later, eventueel met een meerwaarde, zouden kunnen verkopen.”

Jan Verheyen – (c) NyklyN/eyeworks 

“Een tip: neem je tijd om alles goed uit te vlooien. Lien en ik zijn wellicht iets te enthousiast te werk gegaan.” – Jan Verheyen

Pijnlijke verrassing
Een paar weken later volgde jammer genoeg pijnlijk nieuws: als gevolg van flink wat vastgoedschandalen in en rond Marbella kondigde de provincie, ‘de junta’, een totale bouwstop af. 
“We hadden brute pech wat onze eerste aankoop betreft. We zijn ervan overtuigd dat we bij die eerste aankoop niet om de tuin zijn geleid. Maar bij de aankoop van de tweede grond in Cartama zijn we wel degelijk opgelicht. Daar speelden de verkoper en de makelaar duidelijk onder één hoedje. Zij moesten toen al geweten hebben dat er een bouwstop zou volgen en hebben de grond snel-snel nog aan ons verkocht.”

Hoop nog niet helemaal opgegeven
Ondertussen zijn de regels wel geëvolueerd. Jans advocaat liet hem onlangs weten dat hij op de grond in Antequera mogelijk wel nog een hotel of een functionerende boerderij zou kunnen bouwen. “We hebben daartoe geen concrete plannen. Maar de bouw van een ‘artists residence’ zou een optie kunnen zijn.”
En de grond in Cartama? “Die zullen we laten schatten en dan zien we wel. Uiteraard zijn dit dure lessen. Je kan daarover blijven zaniken of kniezen. Maar dat helpt je niet vooruit. We hebben de bladzijde al lang omgeslagen.”Vraag raad aan plaatselijke (Vlaamse) bewoners
“Ik kom niet graag met dit verhaal naar buiten, maar doe het toch omdat ik mensen met koopplannen in Spanje wel wil behoeden voor tegenslagen.”
Jan heeft één gouden tip: “Als je van plan bent om in het buitenland iets te kopen, kan je best je licht opsteken bij lokale gemeenschappen van expats met hun eigen tamtam. Neem rustig de tijd daarvoor. Lien en ik zijn wellicht iets te enthousiast te werk gegaan. Op sommige plekken in Spanje heb je zelfs een soort Vlaams circuit: mensen die er al dan niet permanent wonen. Soms is er zelfs een formele Nederlandstalige vereniging die ervaringen uitwisselt. Hoor zeker eens bij hen met wie je best in zee gaat.”


Geef een reactie