Ondernemer Tom Nys: “Ik wil de fundamenten leggen waarop mijn zoons verder bouwen”

V.l.n.r. Vader Tom Nys, zaakvoerder Promanys – zoon Lukas, projectleider – zoon Xavier, financiën,
moeder Martine en dochter Julie Nys, verpleegkundige

Hou ik het bij een eenmanszaak of stap ik toch over naar een BV? Een vraag die groeiende ondernemingen vroeg of laat op hun bord krijgen. Zo ook zaakvoerder Tom Nys van Promanys. Hij kiest voor een BV om het bedrijf aan zijn zoons te kunnen overdragen. 

In 2015 richt Tom Nys (59) de eenmanszaak Promanys op. Het Kortrijkse renovatiebedrijf kent succes en barst op korte tijd uit z’n voegen. Met de aanwerving van zoons Xavier (32) en Lukas (26) ontpopt het zich tot een echt West-Vlaams familiebedrijf.

De zoons in de zaak verzekeren alvast de biologische opvolging, de omschakeling van een eenmanszaak naar een BV verzekert nu ook (bijna) de juridische. “Ik vind het heel belangrijk dat de overname door mijn kinderen goed geregeld is. Alles moet juist zitten, op een correcte manier verlopen”, zegt Tom Nys. “Mijn dochter moet ook een deel van de koek krijgen en zij heeft niks met de zaak te maken. Daarom vind ik het enorm belangrijk om daar uitgebreid over te praten, duidelijkheid te scheppen en afspraken te maken waar iedereen zich goed bij voelt. Een van de moeilijkste onderdelen is het emotionele aspect. Familie en zaken; dat ligt gevoelig. Ik kan niet vandaag op morgen stoppen met de zaak en zeggen dat het allemaal voor hen is, zo werkt dat niet.”

Tom Nys: “Ik ben nog niet klaar om het helemaal los te laten”

Al die papieren
Een BV oprichten, is de eerste stap om die regeling optimaal te treffen. Bezint eer ge begint, maar begin niet te laat. Promanys is intussen wel een BV, maar de precieze overdrachtsregeling ligt nog niet vast. Het proces verloopt traag en moeizaam, getuigt Tom. “Ik zou iedereen aanraden dat op tijd vast te pakken. Het biedt zeker meer zekerheid, maar zo’n regeling krijg je niet op een jaar in de sacoche.”

“Alleen al de oprichting van de BV heeft een klein jaar geduurd en veel meer tijd en moeite gekost dan ik ooit had verwacht. Je moet een nieuw btw-nummer aanvragen en begint dus eigenlijk een volledig nieuwe onderneming. Al die papieren! En dat terwijl alles eigenlijk hetzelfde blijft. Man, man, man…” 

“Op dit moment is de vennootschap op naam van mezelf en mijn vrouw. In een latere fase willen we de overdracht naar de zoons regelen, maar ik heb geen idee hoe dat praktisch in zijn werk gaat. Ik weet alleen dat dat proces 5 à 7 jaar duurt. Daarom volgen we nu met het hele gezin de cursus Familio bij VOKA. Zij leren ons hoe die overdracht moet, hoe dat het best gebeurt en begeleiden ons bij de uitbouw van het plan om dat stap voor stap te doen.” 


De alarmbel
De structuur van een eenmanszaak kan voor beginnende ondernemers zeer interessant zijn om laagdrempelig een eigen bedrijf op te starten. Als dat bedrijf goed draait, wegen op een gegeven moment de voordelen niet meer op tegen de nadelen en dringt de stap naar een BV zich op. Die brengt meer voordelen mee dan alleen een flexibele overdrachtsregeling. 

“Mijn nieuwe boekhouder heeft aan de alarmbel getrokken en mij duidelijk gemaakt dat het met de omzet die wij op dat moment draaiden fiscaal niet meer verantwoord was om als een eenmanszaak verder te gaan. Eigenlijk hebben we die keuze veel te laat gemaakt en veel te veel mooie centen aan de staat gegeven. Ik durf niet zeggen hoeveel, gigantisch veel. Dat is het eerste voordeel. Het tweede is de aansprakelijkheid. Wij zijn aannemers in de renovatiesector en we doen eigenlijk bijna alles; een serieus risico. Met een BV kan je je privé en uw zaak veilig scheiden zodat je het risico beperkt als het misloopt.” 


Stevige fundamenten
Behalve het familiebedrijf op zich, wil Tom Nys ook de ondernemersgeest op zijn zoons overdragen. “Het is fantastisch om de kinderen mee in het bedrijf te hebben. Mijn oudste zoon doet de facturatie en mijn jongste is projectleider. Ik zie dat ze het graag doen, en wie iets graag doet, doet dat meestal goed. Het is geweldig om ze samen met de zaak te zien groeien. Dat maakt me trots. Daarom wil ik stevige fundamenten leggen zodat zij vertrokken zijn en de zaak verder kunnen uitbouwen. Het gaat momenteel de goeie richting uit, maar ik voel dat ik nog niet klaar ben om het helemaal los te laten. Jammer dat mijn vader dit niet meer kan meemaken. Hij heeft mij altijd afgeraden te ondernemen omdat hij er zelf veel centen aan is verloren, ik wil het tegenovergestelde doen voor mijn zoons. Mijn vrouw moet me soms temperen, maar ik wil gewoon een mooi verhaal op poten zetten voor de volgende generatie.”

Tekst: Daan Paredis – Foto’s: Thomas De Boever

Zelf aan de slag als ondernemer? Neem een kijkje op Notaris.be!

Geef een reactie