Online een woning kopen: een do of een don’t?


Vandaag kan je bijna alles online  kopen. Zelfs een huis! Sinds een aantal jaren kunnen huizenjagers hun zoektocht én hun aankoop online afhandelen via Biddit. Maar hoe werkt het? En is een online aankoop even ‘veilig’? Het antwoord op verschillende vragen.

Wat is ‘Biddit’?
Biddit is een onlinebiedplatform van de Belgische notarissen. Gedaan met de stoffige parochiezaaltjes waar kandidaat-kopers zich verzamelen om deel te nemen aan een openbare verkoop. Met Biddit krijgt de openbare verkoop een fris en nieuw jasje, op maat van onze digitale samenleving.

Op het platform kan je panden opzoeken via een postcode. Zo vind je meteen de woningen die, via Biddit, te koop staan in de regio waar je er één zoekt.  Elk pand heeft een specifieke pagina waar je alle praktische informatie kan terugvinden, zoals de bezoekuren en de bezoekdagen. Ook bij een online aankoop blijft het de bedoeling dat je het pand bezoekt en daar voldoende tijd voor neemt. Meestal krijg je een aantal weken tijd, maar informeer je hierover goed via het notariskantoor dat de verkoop organiseert.

Bieden maar!
Biddit is een beveiligd platform. Wie effectief wil bieden op een pand, moet zich vooraf registreren met zijn elektronische identiteitskaart of met de app Itsme. Zo kan de notaris controleren of de koper wel bekwaam is om te bieden en of hij bijvoorbeeld wel meerderjarig is. Nadien kan je je eenvoudigweg aanmelden aan de hand van een wachtwoord. Op het platform zie je meteen de dag en het uur waarop je zal moeten bieden. Biddit vermeldt ook een instelprijs (de startprijs dus). Wat hou je best bij de hand? Je laptop of gsm en je eID of Itsme-app!

Maar is Biddit ‘veilig’ voor de impulsieve kopers onder ons? Ja hoor! Ben je bang dat je je laat meeslepen en plots boven je budget biedt, dan stel je gewoon op voorhand een maximumbedrag in. Better safe than sorry! Wil je niet constant op je pc of smartphone staren? Dan kan je zelfs een systeem inschakelen waardoor het bieden automatisch gebeurt (tot je de vooraf ingevoerde maximumprijs bereikt).

Wat zijn de voordelen… en nadelen?
De transparantie is een belangrijke troef van Biddit. Je kan zien welke bedragen andere kandidaten bieden en er al dan niet op inspelen. Dat zorgt voor een marktconforme prijs. Hiermee verschilt Biddit van de zogenaamde verkoop ‘onder gesloten omslag’ waarbij je het bod van een concurrerende kandidaat-koper niet ziet. Het transparant systeem van Biddit gaat gepaard met discretie en respect voor privacy. Je bod gebeurt anoniem en je kan ook niet achterhalen wie de andere bieders zijn. Bieders kunnen zo ook geen concurrentievervalsende afspraken maken onder elkaar.

Bij Biddit wordt het pand toegewezen aan de kandidaat-koper met het hoogste bod. Wel moet de verkoper akkoord gaan met het bod.  De verkoper kan het hoogste bod weigeren als hij dat nog te laag vindt. Bij een klassieke verkoop moet de verkoper niet perse ingaan op het hoogste bod.

Andere troef van het online kopen via Biddit: alles verloopt sneller! De notaris voert alle nodige controles uit voor de panden op Biddit te koop worden gesteld. Hierdoor verlopen er geen vier maanden tussen de aankoop en de akte zoals bij een klassieke verkoop. Je krijgt op een relatieve korte termijn je sleutels in handen, wat mooi meegenomen is.

Maar… het betekent ook dat je als bieder goed moeten weten welk bedrag je maximaal kan bieden.. Er mag geen onzekerheid zijn over je krediet. Afspraken bij de bank maak je dan ook maar beter op voorhand. Vertrouw niet teveel op de ‘opschortende voorwaarden’. Bij een klassieke verkoop voorziet de notaris steevast in een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een krediet. Zo’n voorwaarde zorgt ervoor dat de verkoop pas tot stand komt als de koper een krediet of lening krijgt van de bank. Bij Biddit kan de verkoper kiezen om niet met zo’n voorwaarden te werken.  

Ben nog op zoek naar een lening of heb je geen idee van hoeveel je werkelijk kan lenen? Dan  breng je dit best in orde alvorens je begint te bieden.

Kan ik een bieding terugtrekken?
Algemene vuistregel bij het kopen van een woning: geboden is geboden. Je bod is bindend, je kan je bod niet terugtrekken. Is je bod weerhouden maar weiger je toch om het ‘proces-verbaal van toewijs’ te ondertekenen? Dan ben je de verkoper schadevergoeding verschuldigd. In de specifieke verkoopvoorwaarden van het goed, vind je hierover meer informatie.

www.biddit.be

Geef een reactie