Sinds 1 augustus kan je online je onderneming oprichten!

Online je vennootschap oprichten via StartMyBusiness

Een BV of NV volledig digitaal oprichten? Het kan sinds kort! Met het gloednieuwe StartMyBusiness kunnen ondernemers (en ondernemers in spe) genieten van een volledig begeleid traject voor de oprichting van hun onderneming. Mét de virtuele bijstand en expertise van de notaris.

Wat is StartMyBusiness?
StartMyBusiness is het Belgisch platform voor de online oprichting van je vennootschap, vereniging of stichting.  StartMyBusiness is bovendien ook dé plaats waar je juridische informatie kan vinden over ondernemen. Bij het oprichten van een onderneming komt er immers heel wat informatie op je af.
Je moet belangrijke keuzes maken: ga je voor een vennootschap? Is een BV voor jou de beste oplossing? Heeft ondernemen een invloed op je vermogen… en dat van je partner?  Je keuzes zullen bepalend zijn voor de aansprakelijkheid van je onderneming, maar ook van je privévermogen, de verschuldigde belastingen, de regels over de uitoefening, het bestuur en het beheer. In je zoektocht naar informatie vormt StartMyBusiness een ideaal vertrekpunt.  

StartMyBusiness = een bron van informatie
Goed begonnen, is half gewonnen. En beginnen, dat betekent bij StartMyBusiness jezelf informeren over welke ondernemingsregels op jou van toepassing zijn. Het vennootschapsrecht is complex, maar via de handige structuur van de site, weet je meteen wat de belangrijkste juridische kenmerken zijn van de verschillende ondernemingsvormen. Je kan op de site ook in één oogopslag terugvinden wat er allemaal in je “statuten” moet staan. En dat is belangrijk, want je statuten zijn als het ware de grondregels van je onderneming. Wil je nog meer informatie of heb je nog concrete vragen over je specifieke situatie? Dan kan je steeds een notariskantoor contacteren om je verder te adviseren. Ook dat kan digitaal via StartMyBusiness.

Heb je genoeg informatie en wil je van start gaan? Dan ben je klaar voor de volgende stap…

Online je onderneming oprichten
Eenmaal je er klaar voor bent, ga je over tot de effectieve oprichting van je NV of BV. Hiervoor heb je een oprichtingsakte nodig. In het verleden was je verplaatsen naar het notariskantoor noodzakelijk.

Vandaag niet meer! Met StartMyBusiness begeleidt de notaris je virtueel via een videoconferentie. Je krijgt alle nodige informatie en advies op afstand, via een virtuele afspraak. Je registreert je op het platform, je laadt de nodige documenten op en werkt samen met de notaris op een ontwerp van akte. Ook de ondertekening van je oprichtingsakte gebeurt digitaal via een beveiligd systeem. Tijdbesparend, efficiënt en even veilig. Heb je nog meer vragen over hoe het allemaal verloopt? Je vindt op het platform handige  FAQ’s die je op weg helpen.

Wie kan gebruik maken van StartMyBusiness?
In principe kan elke burger van een EU-lidstaat die over een geldig elektronisch identificatiemiddel (dat voldoet aan de gestelde eiDAS norm) beschikt, de applicatie gebruiken. Met de huidige versie is het mogelijk om een BV, CV of NV op te richten. In de toekomst zal het oprichten van andere ondernemingsvormen ook mogelijk kunnen worden.

Heb je ondernemingsplannen? Dan is StartMyBusiness voor jou een onmisbaar instrument om van start te gaan. Neem alvast een kijkje op www.startmybusiness.be.

Wil je concreter advies? Aarzel niet om contact op te nemen met een notariskantoor!

Geef een reactie