Philip Eraly, notarieel jurist én mosterdmaker: “Elk dossier vertelt een verhaal”

Philip Eraly – Foto: Jan Crab

Overdag is Philip Eraly (33) notarieel jurist bij notariskantoor Halflants en Lenaerts in Lubbeek. Na de dagtaak vervelt hij tot ambachtelijke mosterdmaker in mosterdmakerij De Ster. “Ja, ik eet van twee walletjes, en ik leef me enorm uit in beide bezigheden!” Dat combineert Philip dan nog eens met het verbouwen van zijn woning en aandacht voor zijn vrouw en jonge zoon. “Gelukkig heb ik een echtgenote die veel begrip toont. Ik besef dat het niet in alle huishoudens zou pakken.”

“Nadat ik vier jaar had gewerkt voor een notariskantoor in Leuven, verkaste ik in 2015 professioneel naar het kantoor van Jean Halflants en Raf Lenaerts in Lubbeek, de gemeente waar ik geboren en getogen ben. Het is geweldig boeiend omdat mijn dossiers vaak een link hebben met mensen die ik ken of plaatsen uit mijn jeugd. Elke zaak vertelt zo een verhaal.”

“Het zijn vooral onze klanten die mijn job als notarieel jurist aantrekkelijk en gevarieerd maken. Je komt per definitie in contact met mensen op verschillende – vaak ingrijpende – momenten in hun leven: de eerste woning, een schenking van de ouders, de nalatenschap van een dierbare, een huwelijkscontract, een zorgvolmacht…”

Verwachtingen
“Wat opvalt, is dat met de jaren de kennis en de kritische zin van de cliënten toeneemt. Dat is op zich goed, natuurlijk, maar het betekent ook dat het een steeds grotere uitdaging wordt om aan alle verwachtingen te voldoen. De complexiteit van het notariaat is merkelijk groter dan dat van een potje mosterd.” (lacht)

Of de wereld van het notariaat en de wereld van de mosterd elkaar overlappen? “Goh, dat is eerder beperkt. Een onderdeel van het notariële dat me erg boeit is de pachtwetgeving, daar is wel een link tussen de landbouw en het telen van mosterdzaad – iets waar wij al enkele jaren mee bezig zijn. In de notarispraktijk kom je meer dan eens interessante mensen tegen die je soms later in je leven in een totaal andere context weer tegen het lijf loopt. Onder andere voor de aankoop van de mosterdfabriek kon ik mijn kennis van vastgoed en mijn netwerk benutten.”

“Jeroen Meus is fan”
“Als mijn vader in 2013 niet de stap had gezet om de mosterdmakerij over te nemen dan bestond De Ster hoogstwaarschijnlijk niet meer. Drie generaties lang was het bedrijf de trots van de familie Vanderwegen, maar Luc en Tres hadden geen opvolgers en een mooie traditie dreigde verloren te gaan. Jeroen Meus maakte in die periode een filmpje met de oproep ‘dat toch iemand de zaak zou overnemen’. Die iemand was dus mijn vader, welke toen op zoek was naar een plaats waar hij vlier kon verwerken en stockeren – hij heeft een kleine vlierplantage. Hij veranderde het geweer van schouder en ging volop voor de mosterd. Soms denk ik dat dit papa’s (late) midlife crisis moet geweest zijn. Sommigen kopen een motor of oldtimer. Mijn vader kon hier zijn ei in kwijt.”

Van bij het begin betrok vader Paul zijn twee zonen bij het project. Philips broer, Christophe, runt als landschapsarchitect zijn eigen bureau Overlant én ontfermt zich over de grotere leveringen en het creatieve van de mosterd. Enkele jaren geleden volgde hij ook nog de verbouwingen van de mosterdfabriek op – geen gebrek aan energie in de familie Eraly.

Langzaam malen
Philip: “Ik sta vooral in voor de productie: de mengeling van de mosterdzaden klaarmaken, het mee afvullen van de bokalen… Bijna elke weekdag malen wij mosterd. Malen wij tráág mosterd, want het duurt enkele uren voor één vat mosterd. Langzaam malen zorgt ervoor dat er geen verhitting optreedt in het maalproces, en zo voorkomen we smaakverlies. Op die manier kunnen we een zuivere mosterd maken waaraan we geen smaakstoffen moeten toevoegen en met slechts vier ingrediënten kunnen werken: natuurazijn, zeezout, water en vijf soorten mosterdzaad. Azijn en zout zorgen voor een uitstekende bewaring, dus er zitten ook geen bewaarmiddelen in een potje.”

De oude mosterdmolen krijgt binnenkort het gezelschap van een tweede exemplaar. “De vraag stijgt enorm” De reden voor het succes? “Het is een heel eenvoudig product dat in elke keuken staat. We merken dat steeds meer mensen letten op de kwaliteit van hun voeding en ook lokale producten verkiezen – en dat is meer dan ooit zo sinds corona. Bovendien hebben we hele goede ambassadeurs, ook al hebben we nog niemand gevraagd om publiciteit te maken. Jeroen Meus is een grote fan, net zoals Jeroen De Pauw en Loïc Van Impe. Verschillende chefs werken met onze mosterd en zetten dat expliciet op hun kaart. Zo leren veel mensen ons product kennen.”

“Exclusief voor de Abdij van Averbode ontwikkelden we een honingmosterd. Een droom die ik al jaren koester, want de norbertijnen hebben al eigen bier, kaas en brood. Daar hoort toch mosterd bij! De Averbode Honingmosterd rijpt momenteel in de vaten en komt dit jaar voor het eerst op de markt.”

www.de-ster.com

Tekst: Dirk Remmerie – Foto’s: Jan Crab

Een eigen zaak beginnen? Ontdek onze videotip!

Geef een reactie