In het ouderlijk huis blijven wonen: fair ten opzichte van broers en zussen?

Blijven wonen in het ouderlijke huis: wat denken de andere kinderen ervan?

Een hypothecaire lening of huur betalen kost veel geld. Wanneer één van de kinderen jaren aan een stuk gratis mag inwonen bij mama en papa zou dat wel eens gewrevel kunnen geven bij de andere kinderen. Want inwonen bij je ouders kan een manier zijn om geld uit te sparen. Ouders daarentegen, willen op deze manier hun kind helpen. Vaak staan ouders er niet bij stil dat er later conflicten kunnen ontstaan.

Een manier om te dit verhelpen is een bezoekje brengen aan de notaris. Met een zogenaamde erfovereenkomst kunnen de ouders met al hun kinderen afspraken maken rond schenkingen én genoten voordelen (bv. het jarenlang gratis mogen inwonen bij ouders). Schenkingen worden verrekend met erfenissen, genoten voordelen niet. Daar niet bij stilstaan zou dus aanleiding kunnen geven tot conflicten op het moment dat de kinderen erven.

Met een erfovereenkomst kunnen kinderen, samen met hun ouders, hun situatie vergelijken. In alle transparantie. Voelen bepaalde kinderen zich benadeeld, dan kan er een oplossing gezocht worden. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld wat extra schenken. De bedoeling is om tot een duurzame en evenwichtige regeling te komen. Zo ontstaan er geen discussies en conflicten op het moment dat kinderen erven.

Meer weten? Neem een kijkje op Notaris.be.

Ontdek ook onze handige brochure over de erfovereenkomst!

Geef een reactie