Alles op een rijtje voor jouw bruiloft: met deze to do’s hoef je op de grote dag alleen nog maar ‘ja’ te zeggen!

Je zei ‘ja’! Twee letters die een nieuwe, spannende fase in je leven inluiden. Dat heel wat komt bij kijken bij de grote dag, is intussen waarschijnlijk wel duidelijk. Dit lijstje helpt je op weg om alles to do’s af te strepen.

Een jaar op voorhand: de grote lijnen
Begin bij het begin: de trouwdatum. Houd rekening met vakantiedagen en officiële feestdagen, maar ook met de seizoenen: tussen april en september is trouwen een pak goedkoper dan in andere maanden. Bepaal meteen ook het budget.
Hoeveel je zelf in handen wil nemen en wat je wil uitbesteden zullen die kostenraming bepalen. Als je een weddingplanner wil inschakelen, is dit het moment. Een tip: lijst alle onderdelen (locatie, catering, kledij, bloemen, vervoer, fotografie…) van je trouwfeest op en bepaal voor elk deel een budget. Doet de optelsom schrikken, dan is het kwestie van prioriteiten stellen: waarop wil je niet inboeten? Waarvoor kan je kennissen inschakelen? Wat kan je zelf doen? Met deze tips houd je je trouwfeest betaalbaar.

Bruid(egomm)en-tobe zijn vroege vogels, dus deze fase is ook het moment om alle ‘externe’ personen vast te leggen. De fotograaf, cateraar, dj en/of band en trouwkledingwinkel krijgen het best nu al een telefoontje. Ook de gastenlijst, je getuigen en bruidsmeisjes of -jonkers kan je in deze fase al bepalen. Zeker niet te vergeten: je trouwlocatie vastleggen. Durf te vergelijken én te onderhandelen om de prijs te drukken. Maak meteen ook een aantal afspraken rond eventueel uitstel van je feest – sommige cateraars en locatiehouders verplaatsen kosteloos je trouwfeest bij overmacht, maar neem het zekere voor het onzekere en leg afspraken vast op papier. Maak ook een afspraak met de burgerlijke stand van je gemeente en eventueel de kerk, als je je ceremonie daar wil houden.


Zes maanden op voorhand: de ‘extra laag’
Zo’n half jaar voor de grote dag heb je het best al zicht op hoe je feest er precies moet uitzien. Bestel de bloemen, kies je trouwringen en begin stilaan aan het draaiboek. Daarin leg je vast wanneer de receptie start en eindigt, wie voor welk deel van je trouwfeest is uitgenodigd, op welk moment je de openingsdans wil, wanneer tijd is voor speeches, wie aanwezig moet zijn tijdens de fotoshoot… Leg alle dagdelen vast en bepaal wie daarbij welke rol speelt. Finaliseer ook je gastenlijst en verstuur de save the dates.

Dit is ook het moment om het hoofd te buigen over de juridische kant van je grote dag. Wie geen huwelijkscontract sluit, valt automatisch onder het wettelijk stelsel. Elk heeft zijn eigen goederen, maar de inkomsten van de partners en de na het huwelijk aangekochte goederen vallen in een gemeenschappelijk vermogen. Wie een andere verdeling van het huwelijksvermogen wil en dus voor een alternatief huwelijksvermogensstelsel kiest, gaat daarvoor het best langs bij de notaris om de opties te bespreken en afspraken officieel vast te leggen in een huwelijkscontract.

Drie maanden op voorhand: hoe concreter, hoe beter
Nu de grote dag met rasse schreden nadert, is het tijd om de geloften te schrijven. Geen idee hoe eraan te beginnen? Je ceremoniemeester kan je vast op weg helpen, maar ook online zijn heel wat voorbeelden te vinden die als inspiratie kunnen dienen. Bestel ook de bruidstaart en boek de visagiste en kapper. De uitnodigingen kunnen ondertussen ook op de post. Heb je een specifieke dresscode in gedachten, dan is de uitnodiging de ideale gelegenheid om die mee te geven.

Als dat nog niet gebeurd is: denk ook eens wat na jullie huwelijksnacht komt. Leg de bestemming voor jullie huwelijksreis vast en check zeker of jullie paspoorten nog geldig zijn.

Ontdek onze handige brochure over huwen!

Een maand op voorhand: de laatste loodjes
Als je je niet wil beperken tot financiële giften of foute cadeaus, stel dan een cadeaulijst op. Om niet voor verrassingen te komen te staan op de dag zelf, kan je het kapsel en de make-up nu ook al eens uitproberen.

Een week op voorhand: de puntjes op de i
Op dit moment zijn de grote voorbereidingen achter de rug. Haal enkel nog je trouwkledij op en werk je geloften af. Zo is op je trouwdag alle tijd om te doen waarvoor je gekomen bent: genieten. En ‘ja’ zeggen, natuurlijk.

Tekst: Emma Sablon en Maud Vanmeerhaeghe – Foto’s: Lies Engelen

Geef een reactie