Notaris Goedele Vandekerckhove: “Elk verhaal – hoe gewoon ook – is er een dat telt”

Notaris Goedele Vandekerckhove / Foto: Bart Azare

Twintig jaar geleden nam Goedele Vandekerckhove deel aan het allereerste vergelijkend notarieel examen. Met succes, want twee decennia jaar later is ze als notaris actief in een kantoor met drie medewerkers in Antwerpen. Haar passie voor recht combineert ze met haar leven als moeder van vier kinderen. “Het opgelegde werkritme is niet altijd eenvoudig geweest. Juist omdat de job zo boeiend is, kan een mens doorzetten!”

Waarom notaris geworden?
Van kindsbeen af kent Goedele de notariële wereld. “Mijn vader was notaris in een klein kantoor in Antwerpen.  Hij was ook zeer actief in de verschillende beroepsorganisaties. Hij noemde zijn collega’s steevast zijn vrienden.” 
Goedele studeerde in Namen en Leuven. “Ik deed studiestage in Leuven in een groot kantoor met een toegankelijke stagemeester.  Wat me trof, was de menselijke en persoonlijke manier waarop hij met het cliënteel en personeel omging, hij leek wel ieders mentor. Hij haalde daar zelf duidelijk veel voldoening uit.  Zijn kantoor liet ruimte voor een stevig verbondenheidsgevoel tussen de medewerkers.  Ik was toen ook aangenaam verrast door de veelzijdigheid aan zaken waarmee een notaris bezig is”. 

Als notaris ziet u enorm veel cliënten met een verhaal. Is er een dossier die u met de jaren is bijgebleven?
Goedele: “Elk verhaal, hoe gewoon ook, is er een dat telt.  Net zoals elk probleem een probleem is dat aandacht verdient.  Elk bedankje of de boodschap ‘dit was verhelderend’ doet deugd.”
“Of een intense dag, zoals vandaag nog. Na tien jaar hebben we een aanslepende familietwist kunnen afsluiten. Het dossier dreigde verder te verzanden richting rechtbank. Alsof de rechtbank de verloren tijd en de verloren procedurekosten zou kunnen terugdraaien… Uiteindelijk is de wederzijdse toegift er gekomen op basis van niet-juridische overwegingen.  Ja, dat geeft voldoening.  Mijn juridisch werk was klaar, maar het wordt pas relevant als partijen er zich in kunnen vinden.”

Op de set van onze Facebook Live over samenwonen en trouwen – Foto: Bart Azare

U komt mensen tegen op heel gelukkige, maar ook op de meest pijnlijke momenten. Wat zijn voor u de moeilijkste dossiers? Kan u dat loslaten als notaris of neemt u het mee naar huis?
“Vaak blijven moeilijke of droevige voorvallen aan de ribben kleven. Wij komen allerlei verhalen tegen. ‘Het leven zoals het is’ speelt zich elke werkdag af op het kantoor. Maar met de jaren groeit de ervaring. Je leert er beter mee omgaan. Achter elke wolk schuilt een zilveren randje, waarna de zon weer volop komt piepen. Alles kent vroeg of laat een oplossing.  Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk (lacht)

Wat is volgens u de grootste misvatting over de notaris?
Goedele: “Dat alles wat je aan de notaris betaalt, in zijn ‘zakken’ komt. Dat merk ik aan de reclamefolders die mijn brievenbus of mailbox vullen: reclame voor dure wagens, luxeproducten en dito tijdsbestedingen. Mensen weten of begrijpen niet altijd wat ze aan ons betalen en waarom.”
“Maar ik ben ervan overtuigd dat het anders kan. Wanneer je als notaris de tijd neemt om met de cliënt de kostenstructuur van zijn akte te overlopen, groeit het inzicht. En dan volgt de waardering voor het werk automatisch veel gemakkelijker. Voor mij is een transparante communicatie met de cliënt cruciaal”.

Goedele Vandekerckhove is ook actief als woordvoerster van Notaris.be
en werkt o.a. mee aan onze videotips

Een notaris is niets zonder een sterk team. Naast notaris, bent u ook een werkgever. Is dat een moeilijke opdracht?
We zijn niet opgeleid als managers van onze kantoren. Dat durft nog wel eens te wringen, ja. Het is een uitdaging om van de werkplek een plaats te maken waarin ieder zich goed voelt. Ook in deze tijden waar veel noodgedwongen virtueel moet gebeuren. Het menselijke is sowieso heel belangrijk. Voor mijn team wil ik dat mijn kantoor als een veilige haven aanvoelt.  Waar plaats is voor vergissingen en herkansingen.  Een medewerker die bereid is vergissingen te maken en te herkansen, die past perfect in mijn team.”

Zelf aan de slag in een notariskantoor? Ontdek onze vacatures!

Geef een reactie