Notaris Anne-Sophie Willems: “Mensen mogen bijstaan op belangrijke momenten in hun leven is een eer!”


Anne-Sophie Willems is al 5 jaar notaris en mama van 3 kinderen. Een toffe associé en een grote dosis relativeringsvermogen blijken daarbij de sleutel tot succes.  “Ik heb veel geluk dat het zo goed klikt met mijn associé, Ann. We lachen er vaak om dat onze levens ‘BOOTCAMP’ zijn”.

Hoe bent u in het notariaat terechtgekomen?
Anne-Sophie Willems: “Na mijn studies had ik nog niet onmiddellijk zin om te gaan werken, dus besloot ik om de master-na-masteropleiding notariaat aan de KU Leuven te volgen. Daar heeft professor Luc Weyts me zijn passie voor het notariaat doorgegeven. Voor mijn studiestage kon ik bij notaris Marc Sobrie in Zwalm terecht en toen was ik helemaal overtuigd! Na een boeiende stageperiode en het hindernissenparcours ‘examen’ genaamd, werd ik dan in 2015 benoemd. We vormden toen een associatie met 3: Marc, Ann en mezelf. Na 2 jaar zag Marc dat het goed was en kon hij de teugels doorgeven. Sinds 2017 runnen we het kantoor met twee.

Notaris Anne-Sophie Willems over werken in duo:
“We begrijpen elkaar goed en gunnen elkaar vooral veel”.

Zou u ook alleen een notariskantoor willen runnen?
“Die keuze is nooit echt aan de orde geweest, maar ik betwijfel het sterk. Het is bijna onmogelijk om een kantoor van deze grootte te combineren met een gezin met drie kinderen. Een associatie biedt dan de ideale uitkomst.”

“Met Ann verloopt alles heel vlot, het is prettig werken. We hebben een groot voordeel: Ann en ik zitten in exact dezelfde situatie. We hebben allebei 3 kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en een man die minstens even ambitieus is als wijzelf. We begrijpen elkaar dus goed en gunnen elkaar vooral veel. In ‘normale tijden’ reis ik bijvoorbeeld graag, en Ann heeft ook haar passies, dus afwisselend staan we er die tijd als notaris alleen voor.”

“Bovendien is het ook gewoon veel aangenamer om als duo te werken. Een klankbord hebben, dossiers en casussen met elkaar afstemmen, van elkaar leren, de verantwoordelijkheid delen, … het zijn allemaal elementen die voor mij toch dagelijks heel belangrijk zijn” 

Anne-Sophie Willems is ook actief als woordvoerster van Notaris.be
en werkt o.a. mee aan onze videotips

Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit?
“Onze werkagenda is vrij druk. Van maandag tot vrijdag hebben we afspraken en aktes van negen tot zes, en pas daarna is er tijd om aan de dossiers te werken. Twee keer per week hebben we ook avondafspraken. Ik ontbijt met de kinderen, maar breng ze niet naar school. Nu de kinderen groter zijn (8, 6 en 3) moet ik me wel vaker verantwoorden voor mijn afwezigheid, maar als ik dan wel eens een keertje aan de schoolpoort sta, appreciëren ze het des te meer. Ann en ik hebben ook wekelijks een halve dag vrij om bij ons gezin te zijn. Dat is de theorie, in de praktijk lukt dat uiteraard niet altijd (lacht veelbetekenend). Maar het idee dat het kán, geeft gemoedsrust.”

“In het weekend probeer ik niet te werken. Als het echt moet, dan kan het niet anders, maar ik wil er geen gewoonte van maken. Ik moet tenslotte ook mijn man nog tevreden houden (lacht). Van vrijdag- tot zondagavond wil ik fulltime mama zijn.”

“Minstens 1 keer per week staan we allemaal samen buiten te sporten, perfecte teambuilding, het brengt ons allen dichter bij elkaar.”

Zijn er dingen die u moet laten omwille van uw job?
“Ja toch wel. Me-time bijvoorbeeld, dat zit er niet in. Eén van onze wensen was om meer te sporten, en dat hebben we opgelost door een personal trainer in te schakelen! Wat heel fijn is, is dat onze medewerkers meesporten onder de middag. Minstens 1 keer per week staan we dan allemaal samen buiten te sporten, perfecte teambuilding, het brengt ons allen dichter bij elkaar.”

“Het feit dat ik weinig tijd heb voor mezelf, maakt me niet ongelukkig. Mijn professionele uitdagingen boeien me zodanig, dat ik dit gebrek aan vrije tijd niet zie als een opoffering. En zoals daarnet reeds aangehaald, doordat ik geassocieerd ben, is er steeds wel de flexibiliteit om de werkagenda te blokkeren voor zaken die ik écht heel belangrijk vind.”

Mocht u uw carrière opnieuw kunnen beginnen, kiest u dan terug voor notaris?
 “Absoluut! Ik vind het een eer dat ik de mensen mag bijstaan tijdens de belangrijke momenten in hun leven. Als notaris kun je echt iets betekenen. Soms liggen mensen wakker van hele kleine dingen, zaken die voor ons een evidentie zijn. Het is uiteraard niet altijd even gemakkelijk om een kantoor te runnen, en vooral de voorbije maanden werden ons extra uitdagingen voorgeschoteld. Maar tegelijk hadden we het geluk te mogen beseffen dat ons kantoor een “goed geolied machientje” bleek te zijn, en dat we kunnen rekenen op fantastische, enthousiaste en flexibele medewerkers .”

Hoe ziet u de toekomst?
“Gewoon zo verder doen! Het notariaat evolueert elke dag, er zijn tal van boeiende ontwikkelingen, en samen met Ann ben ik enorm enthousiast om elke uitdaging te omarmen als een opportuniteit om ons werk nog beter en nog efficiënter te doen!”

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ontdek onze vacatures op Notaris.be!

Tekst: Bo Bogaert – Foto: Bart Azare

Geef een reactie