Koop eens een huis online: ontdek Biddit!

77-Immo

Online kleren shoppen doen we tegenwoordig allemaal, maar wat als je nu ook je droomhuis via internet kocht? Met Biddit.be, een initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot), koop en verkoop je  online vastgoed onder begeleiding van je notaris.

Mee op de digitale kar
Met Biddit koppelt Fednot het gebruiksgemak van een website aan de vastgoedexpertise en vertrouwensfunctie van de notaris die de verkoop organiseert. Als (ver)koper informeer je vooraf bij je notaris om met een gerust hart aan de bieding te beginnen. Net als bij een offline verkoop is een goede voorbereiding essentieel: bezoek het pand op voorhand – de bezoekdagen en -uren vind je terug op de detailpagina van het pand -, ken de limieten van je beschikbare budget en neem contact op met je bank over een eventuele lening.

Veiligheid troef
Bij elk aanbod staat een startprijs vermeld, dus je weet meteen in welke prijscategorie een woning valt. Een bod breng je uit via je laptop met je eID-kaart, of via Itsme, de app waarmee je je op een (be)veilig(d)e manier identificeert op je smartphone. Bieden kan manueel, of automatisch tot een vooraf bepaald maximumbedrag dat alleen jij kent. Je bod verhoogt dan met het minimumbedrag dat de notaris vastlegde. Let wel: ook andere bieders kunnen die tool gebruiken, waardoor de biedingen elkaar soms snel opvolgen tot iemands hoogste bod is bereikt.

107-Immo

Transparant en snel
De online verkoop is bijzonder transparant: elk bod dat wordt uitgebracht, is zichtbaar voor iedereen die Biddit.be bezoekt, maar persoonsgegevens vind je er niet terug. De periode waarin je effectief kan bieden bedraagt acht dagen. Denk goed na over je bod: elk bod is namelijk bindend en de notaris kan elke bieder achterhalen. Loopt de biedingstermijn af, dan weet je meteen of je het pand hebt bemachtigd. De notaris zal contact met je opnemen om de verkoop te finaliseren.

Eigenaar in 1, 2, 3
Tussen de publicatie van de vastgoedaanbieding en het einde van de biedperiode zitten zo’n vier à vijf weken. Zo kan je je in alle rust voorbereiden op je bod. Na de bieding gaat het sneller. Terwijl je bij een klassieke verkoop al snel drie maanden moet wachten op de verkoopovereenkomst, word je bij een online verkoop in een paar weken tijd eigenaar van je woning. De notaris voert namelijk alle controles uit vooraf, waardoor je als koper en verkoper meteen weet waar je aan toe bent. Net als bij een offline verkoop blijven bij Biddit.be het persoonlijke advies, het zorgen voor vertrouwen en het verlenen van zekerheid door de notaris in elk stadium belangrijk.

Zandlopereffect
Je plaatste al eerder een bod, maar wordt overboden op drie minuten voor het einduur van de bieding? Dan krijg je een zandloper te zien die de biedperiode verlengt met vijf minuten. Worden tijdens die verlenging nog een of meerdere biedingen gedaan, dan start de zandloper telkens opnieuw. Enkel bieders die tijdens de normale biedingsperiode hebben geboden, kunnen nog bieden tijdens de zandloperperiode.

Drie snelle redenen om voor Biddit te kiezen!

  1. Je krijgt de panden in jouw regio te zien. Die zijn al gecheckt door de notaris, dus je koopt geen kat in een zak.
  2. Vind je wat je zoekt, dan kan je onmiddellijk een bindend bod uitbrengen. Een klok toont jou hoeveel tijd je nog hebt om je kans te wagen.
  3. Hoogste bieder? Proficiat! Je kan rekenen op de notaris voor een snelle, correcte en professionele afhandeling van je aankoop.

Ontdek de online verkopen op Biddit.be.

Tekst: Maud Vanmeerhaeghe

Geef een reactie