7 tips over samenwonen en trouwen: “Voor elke samenlevingsvorm bestaan oplossingen”


Onze Facebook Live over samenwonen, trouwen en het beschermen van je gezin gemist? Geen getreur! Wij overlopen de belangrijkste tips en tricks van de notaris.

TIP 1: Corona betekent voor veel koppels jammer genoeg een uitstel van hun huwelijksfeest, maar hetgeen écht telt is de afspraak bij het gemeentehuis. Die stel je best niet uit.
Notarissen zagen het afgelopen jaar minder trouwers in hun kantoor. Uit de laatste Familiebarometer van Notaris.be blijkt dat maar liefst 21% minder huwelijksovereenkomsten werden afgesloten.
“Wij zien dat effectief en dat is eigenlijk wel jammer” bevestigt notaris Goedele Vandekerckhove, woordvoerster van Notaris.be. “Trouwen is meer dan romantiek en een wit kleedje. Er hangt ook een juridische bescherming aan vast”.
Je feest uitstellen is misschien onoverkomelijk, maar daarom hoef je dus ook je deze bescherming niet uit te stellen.
Was je van plan om te trouwen? Hou dan maar de afspraak met de gemeente!

Notaris Goedele Vandekerckhove: “Ik vraag altijd aan mensen: doe eerst je verhaal. Waar lig je ‘s nachts wakker van? Als een huwelijk niet goed aanvoelt voor één van de twee, laat het dan zo. Maar zorg dan dat er op een alternatieve manier een bescherming is voorzien.”

TIP 2: Het is heus geen ramp als je partner absoluut niet wil trouwen
Is huwen een absolute must? Nee. “Niemand hoeft zich in een bepaald systeem geduwd te voelen. Voor elke samenlevingsvorm is er altijd een oplossing te vinden.” klinkt het bij de notaris. Bij samenwonende partners regelt de wet veel minder. Bij feitelijk samenwonende partner is dat zelfs zo goed als niets. Notaris Vandekerckhove raadt die toch aan om een bezoek te brengen bij de notaris om een minimale bescherming te voorzien. 

“Je doet waar je je het best bij voelt. Ik vraag altijd aan mensen: doe eerst je verhaal. Waar lig je ‘s nachts wakker van?” vervolgt ze. “Als een huwelijk niet goed aanvoelt voor één van de twee, laat het dan zo. Maar zorg dan dat er op een alternatieve manier een bescherming is voorzien.”

TIP 3: Afspraken maken goede vrienden, maar blijkbaar ook goede partners… en zelfs ex-partners
Afspraken durven maken was zowat de rode draad van onze Facebook Live. Spreken over geld is niet gemakkelijk, maar het loont. Bijvoorbeeld wanneer één van de partners wat meer investeert in een woning.
“Partners willen vaak elk voor de helft eigenaar zijn. Ik begrijp dat wel, want het heeft voordelen”, legt notaris Vandekerckhove uit. “Als er dan effectief een financieel verschil is, moeten partners dat vastleggen op alternatieve manieren, zoals via een leningscontract. En dan komt het er op aan om die afspraken op papier te neer te schrijven, die in twee exemplaren te voorzien en te bewaren op een plaats waar de andere niet aankan.” licht notaris Vandekerckhove toe. “Maar als die documenten achteraf niet vindbaar zijn, dan is het vaak een drama.” waarschuwt ze verder.

De ultieme tip? Maak gebruik van Izimi, een digitale kluis waar iedereen zijn documenten kan opladen en veilig kan bewaren. Ideaal om onderlinge afspraken snel terug te vinden.  

TIP 4: Het is absoluut veilig om samen een woning te kopen voor je getrouwd bent
We horen wel eens dat je beter getrouwd bent voor je een woning koopt. “Daarvoor zou ik het niet laten”, lacht notaris Vandekerckhove. “Wil je iets regelen i.v.m. de gezinswoning, dan kan je later een regeling uitwerken, bijvoorbeeld via een huwelijkscontract. Bovendien kan je vandaag met een zogenaamde “anticipatieve inbreng” op voorhand bepalen dat je woning in het gemeenschappelijk vermogen terechtkomt bij een later huwelijk.

Notaris Goedele Vandekerckhove, woordvoerster van Notaris.be

TIP 5: Een huwelijkscontract afsluiten voor je in het huwelijksbootje stapt bespaart je kosten!
Naar de notaris gaan staat vaak op checklist van mensen die op het punt staan om te trouwen. “Kies je voor een huwelijkscontract, dan breng je dat best in orde voor je trouwt” raadt notaris Vandekerckhove aan.
De kosten om een huwelijkscontract te wijzigen hangen af van hoe ingrijpend die veranderingen zijn. “Denk daarom op voorhand goed na over welke regels bij jullie passen. Ga je voor een scheiding van goederen of willen jullie toch zaken gemeenschappelijk regelen? Eenmaal gekozen kunnen binnen deze regels eenvoudige wijzigingen gemaakt worden”.

TIP 6: De samenlevingsovereenkomst kan blijkbaar écht het verschil maken
Met een samenlevingsovereenkomst kunnen feitelijk en wettelijk samenwonende partners afspraken maken over samenwonen. Denk maar aan de verdeling van de uitgaven.
“Daar is eigenlijk niet veel vraag naar.” geeft de notaris toe. “Maar ik vrees dat het een beetje onderschat is. Want het kan wel zijn nut hebben. Vooral als het om de bijdragen van de partners gaat”.

Zo kan je in een samenlevingsovereenkomst afspraken maken als je bijdraagt aan het gezin of aan de woning van je partner. Een financiële verrekening is dan best nuttig. In een samenlevingsovereenkomst kan je bovendien een hulpplicht inschrijven. “Dat heeft een impact op alimentatie, maar ook op bepaalde sociaalrechtelijke uitkeringen zoals de beroepsziekte- en arbeidsongevallenuitkering. Zonder een notarieel samenlevingscontract blijft de wettelijk samenwonende partner volledig in de kou staan” waarschuwt notaris Vandekerckhove.


TIP 7: Een ex-partner kan een invloed hebben op de erfenis van een minderjarig kind
Het is een beetje het horrorscenario dat elke gescheiden ouder in gedachten heeft”. Minderjarige kinderen kunnen erven. Maar als die nog minderjarig zijn, dan blijft de ex-partner het ouderlijk gezag uitoefenen. De ex-partner mag het vermogen, waaronder de geërfde goederen, beheren tot het kind meerderjarig is. “En dan mag je het wettelijk vruchtgenot niet vergeten” legt de notaris uit. “Dat betekent dat de ouder strikt gezien zelfs in de geërfde woning mag komen wonen, de huuropbrengsten mag opstrijken of zelfs interesten van kapitaal kan opstrijken”.

Dat ouderlijk vruchtgenot kan je via een testament wél ontnemen. Je kan in een testament vastleggen hoe dat beheer wel moet verlopen. Of je kan één en ander vastleggen in bepaalde bankproducten en bepalen dat de gelden slechts vrijkomen wanneer het kind 25 jaar is.

Meer weten? Spreek erover met je notaris of neem een kijkje op Notaris.be.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie