Tim: “Ik wil Evelien beschermen mocht er mij ooit iets overkomen”

Tim en Evelien in Dendermonde-Notarius (3 van 8) klein

Mijn vriendinnen vragen vaak of ik na al die jaren nog met Tim zijn moppen kan lachen. Maar ja, ik vind hem nog altijd grappig!”, zegt Evelien liefdevol over Tim. Deze jeugdliefdes zijn intussen vijftien jaar samen. In die tijd kwam er een huis, een kat, een zoontje en bleven ze even verliefd als in het begin.

“We hebben elkaar leren kennen tijdens het laatste jaar van het middelbaar”, begint Tim hun liefdesverhaal. “We kenden elkaar wel van zien, maar hadden nog nooit met elkaar gesproken tot die keer dat we elkaar tegenkwamen in een café aan het station van Dendermonde. Evelien was helemaal van slag omdat haar lief het net uitgemaakt had en toen heb ik haar getroost. (lacht)”

“Maar het heeft toen nog een jaar geduurd vooraleer we een koppel werden”, vult Evelien aan. “Er was wel een klik tussen ons, maar om de een of andere reden kwam het er gewoon niet van. We studeerden toen allebei in Gent en op het einde van dat eerste jaar was het officieel ‘aan’ tussen ons. Dat was in 2005. In Gent hebben we een hele leuke tijd gehad. We hadden veel kameraden die op kot zaten en waar we konden blijven slapen. Dan gingen we feesten of naar cantussen enz. Ja, dat waren best wilde jaren.”

“De notaris heeft ons het onderscheid tussen de verschillende stelsels uitgelegd en toen we hoorden dat wettelijk samenwonen naast fiscale voordelen ook een betere juridische bescherming biedt op het vlak van erven, zijn we naar de burgerlijke stand gegaan.”

Wettelijk samenwonen biedt bescherming
Vervolgens is het vrij snel gegaan. In 2009 studeerde Tim af als communicatiewetenschapper, een jaar later Evelien als psycholoog. In 2012 beslisten ze om te gaan samenwonen. “Het is eigenlijk mijn mama die mij een schop onder mijn kont heeft gegeven”, zeg Evelien. “We werkten alle twee en hadden een goed leven. Ik bleef toen heel vaak bij Tim slapen, in zijn eenpersoonsbed.” “Goh ja”, lacht Tim om de herinnering. “Hoe hebben we dat ooit zo lang kunnen volhouden?”

“We hebben toen vlot dit rijhuis met tuin gevonden en meteen gekocht. Huren is eigenlijk nooit een optie geweest. Dat vonden we verloren geld. De notaris heeft ons toen het onderscheid tussen de verschillende stelsels uitgelegd en toen we hoorden dat wettelijk samenwonen naast fiscale voordelen ook een betere juridische bescherming biedt op het vlak van erven, zijn we naar de burgerlijke stand gegaan”, vertelt Tim. “Ja, dat was keiromantisch”, grapt Evelien. “De dame aan het loket zei: ‘Als het jullie niet bevalt, kom dan maar gewoon terug. We kunnen dit even rap weer ongedaan maken.’ (lacht)”

Tim en Evelien in Dendermonde-Notarius (4 van 8) klein

Toch nog trouwen?
Zit trouwen er ooit nog in? “Ik ben er niet tegen”, zegt Tim. “Zeker nu onze zoon Gaston er is, is de situatie wel veranderd. Ik wil ervoor zorgen dat Evelien niet buitenspel komt te staan als het op erven aankomt, mocht er mij morgen iets overkomen bijvoorbeeld.”
“Vroeger vond ik het niet nodig om te trouwen, maar nu ben ik daar niet meer tegen”, lacht Evelien veelbetekenend naar Tim.

Ondertussen schuifelt Gaston door de woonkamer.  “Gaston is geboren op 25 augustus 2016, op Katuit. Als Dendermondenaren kun je je geen mooiere dag dromen. Nog drie jongens en ze kunnen op ’t Ros Beiaard zitten”, grapt Tim. “Gaston is nu wel een heel braaf, lief en gemakkelijk kind, maar vier lijkt me toch wat veel”, antwoordt Evelien.

“Wij zeggen heel vaak tegen elkaar: ik zie je graag!”
“Hoe we elkaar onze liefde tonen? Door dat gewoon heel veel tegen elkaar te zeggen: ‘Ik zie je graag.’ Wij kunnen elkaar ook erg blij maken met kleine dingen. Dan brengt Evelien bijvoorbeeld speciaal aardbei-rabarberconfituur of Stiltonkaas voor mij mee, gewoon omdat ze weet dat ik dat zo graag lust. En wij lachen ook heel veel samen. We kunnen heel goed met elkaar en om onszelf lachen. Als ik mij misspreek bijvoorbeeld, dan zal Evelien daar gegarandeerd op inspelen met een grapje.”

“We plannen ook regelmatig een avond uit met ons twee. Dan brengen we Gaston weg en gaan wij op restaurant en soms maken we er een weekendje van. Het mag dan wel iets speciaal zijn. We trekken dan naar Gent of Antwerpen en gaan met z’n twee iets tof doen. We doen dat bewust vaak genoeg, maar ook weer niet te veel. Het moet iets speciaal blijven waar we kunnen naar toeleven. Het plannen en de voorbereidingen van ons uitje zijn vaak al even plezant als de avond zelf”, glimlacht Evelien.

Tekst: Bo Bogaert – Foto’s: Thomas de Boever


Zit je met vragen over samenwonen en trouwen? Volg onze Facebook Live!
Heeft trouwen vandaag nog zin? En als je niet van plan bent om te trouwen… hoe kan je elkaar toch beschermen voor als het misloopt? Wat als je partner en jij niet evenveel spaarcenten hebben? En is trouwen beter als je kinderen hebt?
VRT-journaliste Annelies Van Herck en notaris Goedele Vandekerckhove bespreken het allemaal, zonder enige taboes. 
Afspraak op onze Facebookpagina op donderdag 11 februari om 12u.

Geef een reactie