Charlotte, Marijn, Jorik en Leen cohousen: “Goeie afspraken, goeie vrienden!”


Charlotte, Marijn, Jorik en Leen leven sinds begin september met vier onder één dak: ze zijn gaan cohousen.  Daarvoor moesten de nodige afspraken gemaakt worden. Hoe hebben deze twintigers alles geregeld?  

Als jonge starter een eigen appartementje of studio huren, dat is meteen een stevige hap uit je budget. Steeds meer twintigers gaan daarom cohousen: ze huren samen een huis of appartement en gaan samenwonen. Als je de huur kan delen, wordt wonen een stuk goedkoper. Zo krijg je meer waar voor je geld: meer vierkante meters, een tuin erbij…  En het is gezellig als je ’s avonds niet in je eentje thuiskomt, zeker in coronatijden. Voordelen legio, maar toch heeft cohousen ook een aantal juridische en fiscale consequenties. Charlotte, Marijn, Jorik en Leen kozen alvast bewust voor deze woonformule. Ze studeerden dit jaar alle vier af en waren het kotleven gewoon. Terug naar huis of alleen gaan wonen? Dan liever cohousen!

Kenden jullie elkaar van tevoren?
Jorik: “Niet echt, maar er zijn wel linken: ik ben ooit op kamp geweest met Charlotte, via haar ken ik Marijn en ik heb samen met Leen mijn bachelor bio-ingenieur gedaan. Charlotte en Marijn kenden Leen dus nog niet.” 
Charlotte: “We hebben elkaar pas de eerste keer gezien bij de ondertekening van het contract. Door corona was dat allemaal niet zo eenvoudig. We konden het huis maar met maximum 2 personen bezichtigen en het was een kwestie van snel te zijn, er waren veel  geïnteresseerden. We hebben ook getekend in de examenperiode, het ging allemaal nogal snel. Het was dus wel springen, ja. We hebben met z’n vieren getekend op basis van vertrouwen.”

Jullie hebben alle vier getekend?
Charlotte: “Ja, dat is wel belangrijk als je gaat cohousen. Zolang één van ons hier woont, is ons contract niet opgezegd. Als iemand van ons verhuist, kunnen we een nieuwe huurder toevoegen aan het contract, maar daar hangt wel een kost van 75 euro aan vast. Het betekent ook dat we alle vier aansprakelijk zijn als huurders.” 


Hoe lang willen jullie hier samen wonen?
Jorik: “Leen en ik beginnen nu aan ons doctoraat, wij zitten hier sowieso al zeker vier jaar.”
Marijn: “Ik heb er voor mezelf niet echt een termijn op geplakt.”
Charlotte: “Ik weet niet wat het leven nog gaat brengen, maar ik denk dat ik toch zeker een jaar of 2, 3 hier zal wonen.”  

Denk je dat het vlot lukt om een nieuwe huurder te vinden als dat nodig is?
Charlotte: “Je hebt op Facebook cohousing-groepen om een match te vinden. Cohousen zit echt in de lift.”
Leen: “Goh, ik denk zelfs dat je iemand vindt als je het gewoon dropt in je kennissenkring, via via vind je vast iemand in je eigen circuit.” 

Hebben jullie van tevoren afspraken gemaakt?
Leen: “Nee, daar hebben we nog geen tijd voor gehad. We wonen nog maar een week samen. De irritaties zullen nog wel komen, da’s normaal. We moeten dat gewoon bespreken en niks opkroppen. Ik vind het vanzelfsprekend dat je het even zegt als er iets niet loopt.”

Hebben jullie een samenlevingscontract getekend?
Charlotte: “Nee, maar dat is eigenlijk iets wat we zouden moeten doen, om de afspraken die we mondeling hebben gemaakt vast te leggen. Dat mag er dus bij op de to do-list van alles wat we nog moeten regelen. Het is goed om die dingen op te lijsten en neer te schrijven, zodat het voor iedereen duidelijk is.”  

Hoe regelen jullie de financiën? Via een gemeenschappelijke rekening?
Jorik: “Nee, die hebben we voorlopig niet. Ik heb een rekening waar iedereen op stort en ik betaal dan de huur en de vaste kosten. De bedoeling is dat we daarvan ook de gezamenlijke uitgaven gaan betalen. De borg is ook netjes door vier gedeeld. Iedereen betaalt momenteel 400 euro per maand; de huur van dit huis bedraagt 1350 euro, met de vaste kosten erbij dus 400 euro per persoon. Da’s relatief weinig hier in Leuven voor wat we ervoor in de plaats krijgen: allemaal een eigen kamer, een gemeenschappelijke badkamer en keuken én een tuin. Voor een gezin is het natuurlijk wel duur, maar omdat we het met z’n vieren kunnen delen valt dat voor ons voordeliger uit. Voorlopig delen we de andere kosten via de app Splitwise.”   


De keuken, de badkamer, de woonkamer delen: heb je dan genoeg privacy?
Jorik: ”Ik zit niet graag alleen. En als je alleen woont, moet je veel meer moeite doen om andere mensen te zien buiten het werk, zeker in coronatijden. We gaan hier echt samenleven: we koken en eten ook samen.”  
Leen: “Bij mij primeert dat sociale aspect ook, na twee jaar alleen op kot zitten.”
Jorik: “We komen ook allemaal van een kot, we zijn gewend samen te leven en samen te koken. Op mijn vorige kot moest ik een douche delen met 7 mensen, nu met 4: ik ga erop vooruit.”

Is cohousen een state of mind?
Charlotte: “Ik denk het wel. Je moet ertegen kunnen dat andere mensen je spullen gebruiken of op hetzelfde moment in dezelfde ruimte zijn als jij. Je moet iets verdraagzamer zijn en vooral sociaal genoeg, zodat je ook kan zeggen als er iets op je maag ligt.”
Leen: “Tja, ga je dat missen, die privacy van een eigen woonkamer en badkamer? Als het botst, dan zien we wel. Als je het niet probeert, weet je het niet. Wat mij betreft is het een positieve keuze.”  


Wie is wie?

• Leen Vandoorselaer (22) start als doctoraatstudent bij de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. 

• Charlotte Remmerie (24) is afgestudeerd als juriste en werkt op een notariskantoor. Ondertussen studeert ze notariaat.

• Marijn Daemen (23) is net gestart als lab technician in een onderzoekslabo. 

• Jorik Waeterschoot (22) is begonnen met een doctoraat in de bio-nanotechnologie.


5 SLIMME TIPS VOOR COHOUSERS

1. Maak duidelijke afspraken

2.  Teken het huurcontract samen

3. Registreer een samenlevingscontract

4. Informeer je over de juridische en fiscale gevolgen

5. Maak het duidelijk: wat betaal je samen?

Geef een reactie