Geld onder de kerstboom! Kan het belast worden als een schenking?


De begrippen “geschenk” en “schenking” klinken gelijkaardig. Maar fiscaal gezien is er een groot verschil tussen beide: een schenking wordt belast, een gelegenheidsgeschenk of een cadeau niet. Een aandachtspunt waar vrijgevige ouders tijdens de feestdagen best rekening mee houden. Wettelijke regels om het onderscheid te maken bestaan er niet, maar wel een paar vuistregels. 

Envelopjes
Verjaardagen, een goed rapport, een huwelijk of nakende feestdagen… Er zijn redenen genoeg om elkaar in de watten te leggen. Bij zo’n gelegenheidsgeschenken hoef je niet bang te zijn voor de fiscale gevolgen. Een gelegenheidsgeschenk is gelukkig niet hetzelfde als een belastbare schenking.

Toch is de grens niet altijd eenvoudig te trekken. Gelukkig zijn er een paar vuistregels om zeker te zijn dat je geschenk geen belastbare schenking wordt.

  • Het geschenk moet in verhouding staan tot je vermogen. Ouders kunnen bijvoorbeeld niet jaarlijks een genereus bedrag geven aan hun kinderen om de schenkbelasting te ontwijken. Geef je als ouder een dure auto cadeau aan je kind, terwijl dat niet in verhouding staat tot je vermogen, dan beschouwt de fiscus dit mogelijk als een schenking. Je houdt best deze regel in het achterhoofd: je gelegenheidsgeschenken mogen maximaal 1 % van je totale vermogen (roerend en onroerend samen) bedragen.
  • Het geschenk gebeurt naar aanleiding van een “speciale” gelegenheid (kerst, verjaardagen, een huwelijk …).
Ontdek onze brochure over schenken!

Bankoverschrijving
De meeste mensen houden niet graag veel cash op zak. Ze laten daarom het traditioneel envelopje aan de kant en kiezen voor een overschrijving. Gelet op bovenstaande vuistregels doe je er goed aan om in de mededeling van je overschrijving de reden van overschrijving te vermelden (bv. ‘Proficiat met de geboorte’ of ‘Voor je kerst’). Spreek zeker niet van een schenking.

Waarom is het onderscheid zo belangrijk? 
Een schenking wordt – in tegenstelling tot gelegenheidsgeschenken – wel belast, de zogenaamde schenkbelasting. Bankgiften worden niet geregistreerd (en dus niet belast), maar overlijdt de schenker binnen de drie jaar, dan is het geschonken bedrag wel mee onderworpen aan erfbelasting. Dit kan fiscaal nadelig zijn, want de erfbelasting kent hogere tarieven dan de schenkbelasting. Bovendien zal de Vlaamse Regering de ‘verdachte’ periode hoogstwaarschijnlijk verhogen van drie naar vier jaar, wat het risico nog wat vergroot.

Tweede belangrijk punt: een schenking aan een kind heeft in principe een invloed op zijn erfrecht.  Een schenking is volgens de regels een ‘voorschot’ op zijn erfenis. De schenking wordt verrekend met zijn erfdeel om de gelijkheid tussen de kinderen te waarborgen. Daar kan aan gesleuteld worden, maar dan is een bezoek bij de notaris noodzakelijk.

Een schenking heeft dus niet alleen fiscale gevolgen. Wil je om één of andere reden een groot bedrag geven aan je kinderen? Vraag advies aan een notaris. Hij zal met jou de gevolgen van een schenking bespreken.

Wil je meer weten over schenkingen? Bekijk onze handige infofiche en onze brochure.  

Geef een reactie