Vastgoedmarkt herstelt sneller aan de kust dan in de rest van het land

on

De vastgoedmarkt aan de kust heeft zich in vergelijking met de rest van het land sneller hersteld na de coronadip in de lente. In de periode van 1 januari tot 31 oktober 2020 steeg het aantal transacties aan de kust met +4,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In België daalde het aantal transacties in die periode met -5,8%. In Vlaanderen bedroeg de daling -8,0%.

De coronacrisis zorgde in de maanden maart, april en mei voor een daling van het aantal vastgoedtransacties in gans het land. Ook aan de kust vertraagde de vastgoedmarkt: in maart was de schade nog relatief beperkt (-7,7% in vergelijking met maart 2019), in april (-25,7%) en mei (-37,4%) waren er opvallend minder transacties.
De maand juni was een kantelpunt: het aantal transacties in de kustgemeenten steeg met +17,6% in vergelijking met juni 2019.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “De vastgoedmarkt aan de kust herstelde zich vanaf juni sneller dan de nationale markt. Zo steeg het aantal transacties in België in juni met +8,5% en in juli met +1,8%. De kust deed het toen een stuk beter, met bijvoorbeeld +15,4% meer transacties in de maand juli.”
Deze trend zette zich door in de maanden augustus (+39,2%) en september (+29,5%). In oktober vertraagde de markt aan de kust opnieuw: in vergelijking met oktober 2019 waren er -1,5% minder transacties. Maar opnieuw scoorde de kust beter dan de rest van het land: zo daalde het aantal transacties in België met -18,8% in de maand oktober.

Evolutie vastgoedactiviteit aan de kust: 2019 versus 2020


Januari-oktober 2020: +4,4% meer transacties dan in 2019
Als we de periode van 1 januari tot 31 oktober 2020 vergelijken met dezelfde periode in 2019 zien we aan de kust een stijging van het aantal transacties van +4,4%. In dezelfde periode daalde het aantal transacties in België met -5,8%. In Vlaanderen bedroeg de daling -8,0%.
Bart van Opstal: “Vastgoed aan de kust blijft dus populair, ondanks corona of misschien zelfs dankzij corona. Het lijkt erop dat kopers van een tweede verblijf bewust kiezen om in eigen land te blijven. Het vliegtuig nemen is geen evidentie meer. In het buitenland ziek worden kan voor extra complicaties zorgen.”

Hoe evolueert de gemiddelde prijs van een appartement aan de kust?

Op dit ogenblik bedraagt de gemiddelde prijs van een kustappartement 286.416 euro. In vergelijking met 2019 steeg de prijs met +3,7%. Ondanks het feit dat het aantal transacties steeg, was er geen felle stijging van de gemiddelde prijs. Ook in de periode 2015-2020 bedroeg de gemiddelde prijsstijging per jaar zo’n 3%.

Bart van Opstal: “Er is nog steeds voldoende aanbod aan de kust, zowel qua nieuwbouw als bestaand vastgoed. Hierdoor zien we niet meteen een forse prijsschommeling in de kustzone.”

In Knokke lag de gemiddelde prijs het hoogst: 564.033 euro. Westende en Zeebrugge waren het goedkoopst: de gemiddelde prijs van een appartement bedroeg er respectievelijk 187.660 en 194.621 euro.

Ontdek de gemiddelde prijzen per kustgemeente in het perscommuniqué:

Geef een reactie