Vastgoedmarkt: na inhaalbeweging in de zomermaanden, minder transacties in oktober

on

In de maand oktober kende het aantal vastgoedtransacties in ons land een forse terugval tegenover dezelfde maand een jaar eerder. In vergelijking met de eerste tien maanden van vorig jaar, daalde het aantal vastgoedtransacties met bijna 6%. Ondanks de inhaalbeweging tijdens de zomermaanden, ligt de vastgoedactiviteit nog steeds lager dan in 2019.

In het 2de trimester 2020 zorgde de coronacrisis voor een sterke daling van het aantal vastgoedtransacties in ons land. In vergelijking met het 2de trimester 2019 ging het om een daling van -15,9%.
In het 3de trimester was er sprake van herstel: in vergelijking met het 3de trimester 2019 steeg het aantal transacties met +11,6%.

In juli was de stijging op nationaal vlak nog beperkt: +1,8% meer transacties in vergelijking met juli 2019. In augustus en september waren kopers van vastgoed opvallend actief, met als gevolg +13,4% en +19,9% meer transacties dan in dezelfde maand in 2019.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “In de zomermaanden was er duidelijk sprake van een inhaalbeweging, maar die lijkt nu achter de rug. In oktober daalde het aantal vastgoedtransacties in ons land met -18,8% in vergelijking met oktober 2019. Hierdoor zit onze vastgoedmarkt op een lager niveau dan in 2019: eind september lag het aantal transacties -3,5% onder het niveau van 2019. Eind oktober bedroeg de achterstand -5,8%.”

Evolutie vastgoedactiviteit in België: 2019 versus 2020


Hoe evolueert het aantal vastgoedtransacties in de regio’s?
Vooral in Vlaanderen daalde het aantal transacties in de afgelopen maand fors: -24,8% in vergelijking met oktober 2019.
Bart van Opstal: “Deze daling is niet onlogisch: oktober 2019 was in Vlaanderen een bijzonder drukke maand als gevolg van de aankondiging dat de woonbonus ging verdwijnen. Maar het is hoe dan ook een feit dat er in Vlaanderen in de eerste 10 maanden van het jaar een relevante daling qua transacties was.”

Als we de periode van 1 januari tot 31 oktober vergelijken met dezelfde periode in 2019 zien we in Vlaanderen een daling van -8,0% qua aantal transacties. In Wallonië is de daling in die periode beperkter: -1,2%. In Brussel ging het om een daling van -6,6%.

Lees het perscommuniqué over de vastgoedactiviteit:

Geef een reactie