Onroerend goed kopen in het buitenland

“Mijn ouders hebben dat huis meteen op onze naam gezet, van mij en mijn broer.”

Nicolas Roggemans (30) komt uit Herve. Al enkele jaren is Spanje zijn eldorado en zijn familie regelde de overdracht van het huis dat ze in de regio van Alicante heeft gekocht op een intelligente manier. Een familieproject dat vlot is afgehandeld, zodat ouders en kinderen optimaal van hun onroerende goed kunnen genieten.

Tekst Elodie Devillers

Wanneer en waarom ben je naar Spanje verhuisd? 

“In juni zal het vijf jaar zijn dat ik in Spanje woon, in de streek van Alicante. Voorheen werkte ik in de banksector en momenteel ben ik vastgoedmakelaar. Ik heb die job gevonden toen mijn ouders een huis kochten in Spanje, wat altijd al hun droom was. De makelaar die de transactie regelde, bood me mijn huidige job aan. Dat was de aanleiding van mijn verhuizing. Daarna heb ik hier mijn vrouw leren kennen. Zij is ook Belgische en we zijn hier getrouwd.”

Hoe is dat verlopen bij je ouders, de aankoop van een huis? Is de procedure in Spanje vergelijkbaar met die in België? 

“Om successierechten te vermijden hebben mijn ouders dat huis meteen op onze naam gezet, van mij en mijn broer. We zijn dus elk voor 50% eigenaar. Over het algemeen liggen de successierechten lager in Spanje dan in België maar de verwantschap blijft dezelfde. Dat zal dus voordelig blijken voor onze dochter die deze zomer geboren wordt, want zij zal de voordelen van de Spaanse wetgeving genieten. Zo hoef je hier bijvoorbeeld geen successierechten  te betalen onder de 100.000 euro. Maar verder kun je de wetgeving vergelijken met die in België. Hoe dan ook is het de bedoeling dat mijn ouders een schenking doen. Zij hebben veel belastingen moeten betalen op de erfenis van hun ouders en dat willen ze ons besparen.”

Wie woont momenteel in dat huis in Spanje?

“Mijn moeder werkt nog en mijn ouders wonen nog in België. Tijdens de vakanties komen ze naar hier en de rest van het jaar verhuren ze het huis. Zodra mijn moeder met pensioen is, zullen ze hier volledig komen wonen. Ze hebben dit allemaal gedaan om hun leven na hun pensioen zo goed mogelijk voor te bereiden.”

Heeft je familie een beroep gedaan op een Spaanse of een Belgische notaris voor de formaliteiten?

“De Spaanse notaris ontfermt zich over de hele procedure tot aan de ondertekening van de akte. Toch is zijn rol verschillend van die van een Belgische notaris. Hij bekrachtigt weliswaar de ondertekening van de akte, maar alle stedenbouwkundige onderzoeken worden door een advocaat uitgevoerd.”

Hoe vermijd je dat er tegenstrijdigheden of procedurefouten gebeuren bij de aankoop van onroerend goed in het buitenland?

“Wat Spanje betreft, is het makkelijker en veiliger om met een Belgisch agentschap te werken als je noch de markt, noch de taal kent. Zij zorgen voor een correcte begeleiding en dat is wat mijn ouders hebben gedaan om hun droomvilla te vinden.”

Heb je die aankoop van dichtbij gevolgd?

“Mijn broer en ik hebben hen de hele procedure bijgestaan, vanaf het ogenblik dat ze huizen zochten tot aan de praktische formaliteiten. De markt van Spanje is in volle ontwikkeling. Er staan enorm veel woningen te koop, zowel nieuwbouw als tweedehands. Bovendien is 70% van de buitenlandse kopers aan de Spaanse kust van Belgische afkomst.” 

Heb je ook voor jezelf vastgoed gekocht? “Nog niet. Dat komt omdat het hier moeilijker is om een lening van de bank te krijgen dan in België. De banken eisen een persoonlijke inbreng van 20 procent boven op de notariskosten en zelfs 40 procent voor wie in het buitenland woont. Gelukkig hoef je de Spaanse nationaliteit niet te hebben om als lokale inwoner te worden beschouwd. Kortom, de wetgeving loopt redelijk gelijk met die in België, maar het grote verschil zit hem in de voordeligere belastingen.”

Nicolas en zijn familie kochten een onroerend goed in de regio Alicante op een intelligente manier. Een familieproject dat vlot is afgehandeld, zodat ouders en kinderen optimaal van hun onroerende goed kunnen genieten.