Jouw woning op Airbnb? Vier vragen beantwoord!

on

9E9A5364

Meer dan drie miljoen in 33.000 steden en 192 landen. Zoveel privéaccommodaties zijn vandaag te vinden op het alsmaar populairdere verhuurplatform Airbnb. Ook jouw woning kan het toekomstige vakantieverblijf worden van menig toerist. Als je tenminste aan deze regels voldoet.

Ben ik verplicht om mijn hele woning of appartement te huur te zetten?
Je volledige woning of appartement verhuren kan, maar is niet verplicht. Elk logies dat de mogelijkheid tot verblijf biedt aan een of meerdere toeristen voor een of verschillende nachten, is wettelijk. Een of meer gastenkamers aanbieden via Airbnb is dus mogelijk. Let wel op: een huurwoning of -appartement onderverhuren via Airbnb is niet altijd toegelaten. Hou rekening met wat in je huurovereenkomst staat.

Ik verhuur twee gastenkamers. Heb ik daarvoor een vergunning nodig?
Nee. Voor vakantiewoningen, logies of maximaal twee gastenkamers met onderdak voor maximaal acht personen volstaat een melding bij het Departement Internationaal Vlaanderen. Een vergunning kan voor logiesuitbaters wel voordelen opleveren, dus vaak is het de moeite om die toch aan te vragen. Het erkenningsschild dat je na een positieve controle krijgt, staat bijvoorbeeld garant voor de kwaliteit van je accommodatie. Niet onbelangrijk is dat je daarmee onder andere recht krijgt op logiessubsidies.

Zijn aanpassingen aan mijn woning nodig voor ik die kan verhuren?
Dat hangt ervan af: voldoen aan de zeven basisvereisten uit het Vlaams Logiesdecreet (zie hieronder) is in elk geval verplicht. De basisvereisten op vlak van brandveiligheid, hygiëne en comfort zijn voor elke uitbater dezelfde. Wil je voor de promotie van je accommodatie gebruikmaken van een beschermde benaming – denk aan ‘vakantiewoning’, B&B’, ‘hotel’ of ‘hostel’-, dan gelden ook openings- en uitbatingsvoorwaarden specifiek voor jouw type logies.

Moet ik mijn huurinkomsten aangeven op mijn belastingbrief?
Alles hangt af van het aantal verhuringen. Geef je af en toe de sleutel van je woonst of kamers af, zonder daarbij extra diensten te bieden? Dan geef je je huurinkomsten aan als roerende en onroerende inkomsten. Occasioneel verhuur geef je aan als diverse inkomsten. Wordt je woning regelmatig verhuurd, dan beschouwt de fiscus je verhuren als een commerciële activiteit. Schrijf in dat geval je activiteiten in in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), ga na of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt en vergeet vooral je huurinkomsten niet aan te geven.


9E9A5614

De 7 basisnormen voor je logies

Elk toeristisch logies in Vlaanderen is onderhevig aan regels. Hou rekening met deze zeven basisnormen voor een verhuur zonder problemen.

  1. Elk toeristisch logies voldoet aan de brandveiligheidsnormen. Een brandveiligheidsattest bewijst dat je die vereisten beantwoordt.
  2. ‘Proper’ en ‘onderhouden’ zijn kernwoorden voor je logies. Zorg voor voldoende hygiëne in je accommodatie.
  3. Sluit een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af voor het logies én de uitbating.
  4. Bewijs van goed zedelijk gedrag is als uitbater cruciaal. Een blanco strafblad is een vereiste.
  5. Zorg voor een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelating geeft om het logies uit te baten.
  6. Bied je overnachting voor minstens één overnachting aan (en dus niet per uur).
  7. Help je verhuurder op weg en voorzie altijd informatie voor de toerist. Communiceer ook steeds waarheidsgetrouw over jouw logies.

Tekst: Kaat De Gueldre – Foto’s: Lies Engelen

 

Geef een reactie