Katrien Vertongen over haar woning als praktijk: “Mensen delen gemakkelijk hun diepste gevoelens met mij” 

Katrien Vertongen_BO-7

Katrien Vertongen (42) is al meer dan twintig jaar schoonheidsspecialist. De laatste zeven jaar runt ze haar praktijk bij haar thuis, letterlijk tussen de keuken en de woonkamer. Een beslissing die ze nog niet beklaagde. “Ik sta nooit in de file en heb geen auto nodig. Dat zijn grote pluspunten.”

Na haar opleiding tot schoonheidsspecialist start Katrien meteen in een salon bij haar in de buurt. “Dat was een hele toffe tijd”, zegt ze. “Daar heb ik alles geleerd. Niet alleen over de schoonheidsbehandelingen, maar ook over hoe je met mensen moet omgaan. Ik heb altijd gedacht dat ik daar voor de rest van mijn leven zou blijven werken, maar na vijftien jaar was de rek er gewoon uit. Ik voelde dat het tijd was voor iets anders.”

Na heel lang twijfelen, besluit Katrien haar eigen zaak te starten. “Ik dacht dat ik niet gemaakt was om zelfstandig te zijn. Ik was bang om te falen, bang dat er geen klanten zouden komen. Maar met de steun van mijn man Christophe en mijn ouders, heb ik toch doorgezet.”

Ontdek onze brochure over ondernemen

Brochure Ondernemen

We zien wel wat het geeft
Eerst wil ze een ruimte huren bij een kinesist om de hoek. Die zou over drie maanden vrijkomen, wat haar de tijd geeft om alle zaken voor haar eenmanszaak in orde te brengen. Ze kiest een leverancier van verzorgingsproducten en koopt een behandelstoel. “Zodra die stoel en producten geleverd werden, begon het te kriebelen”, lacht Katrien. De stoel wordt voorlopig in de eetkamer gezet en tijdens een testbeurt maakt haar mama de opmerking: Waarom maak je je salon niet hier in huis? “Hoewel ik daar zelf nooit aan gedacht had, voelde ik meteen dat het klopte”. Katrien vertelt Christophe over het idee en die vindt dat meteen goed. “Eigenlijk hadden we geen geld om een extra ruimte te huren, dus die oplossing kwam heel goed uit.” Onder het mom ‘we zien wel wat het geeft’ toveren Katrien en Christophe hun eetkamer om tot behandelruimte. Zeven jaar later is er nog niets veranderd.

Katrien Vertongen_BO-8

Specialist én psycholoog
“Schoonheidsspecialist is voor mij de ideale job. Het geeft me enorm veel voldoening wanneer ik iemand kan laten ontspannen met een nek- en schoudermassage of iemand opnieuw zonder pijn kan laten lopen door likdoorns te verwijderen. Bovendien ben ik soms meer psycholoog dan schoonheidsspecialist (lacht). Negentig procent van mijn klanten komt hier al jaar en dag. Dan bouw je automatisch een band op met elkaar. Tenslotte geef ik mezelf ook bloot; mijn klanten liggen letterlijk tussen mijn keuken en woonkamer. Net door die huiselijke sfeer voelen ze zich op hun gemak. Ze zijn hier alleen, voelen zich veilig en dan gebeurt het vaak dat mensen hun diepste gevoelens en gedachten met mij delen. Dat is normaal. Soms ben ik wel twee uur met een klant in de weer, dan kun je niet over koetjes en kalfjes blijven praten. Het vleit me dat zo veel mensen me in vertrouwen nemen, maar het is ook vermoeiend. Een collega hebben zou helpen om de sfeer wat luchtiger te houden. Met z’n tweeën kun je al eens makkelijker lachen en zeveren. Maar ik zou nooit iemand in dienst willen nemen. De stress die daarmee gepaard gaat, wil ik me niet op de hals halen. Omdat wij geen kinderen hebben, gaan mensen er gemakkelijk vanuit dat ik carrière wil maken en zo veel mogelijk groeien met mijn zaak. Maar ik ben perfect gelukkig met de situatie van vandaag. Deze balans tussen privé en werk bevalt me enorm.”

Katrien Vertongen_BO

Veel vrijheid
 “Ik zie weinig nadelen aan het feit dat ik mijn praktijk thuis heb. Ik moet bijvoorbeeld geen ruimte huren, sta nooit in de file en heb geen auto nodig. Ik werk wel alleen op afspraak; het is niet zo dat mensen zomaar kunnen binnen- en buitenlopen. Dat geeft veel vrijheid. Wanneer iemand z’n afspraak annuleert, moet ik niet zitten wachten zoals iemand die een winkel heeft. Dan doe ik een boodschap of het huishouden.”

“Op het einde van mijn werkdag, moet ik wel weg uit deze ruimte. Dan trek ik naar boven, neem een bad en geniet ik van de stilte. Pas daarna kan ik terug naar beneden komen en aan de rest van de avond beginnen. Dat is een ritueel waaraan ik heel erg vasthoud.”

“Heel af en toe overweeg ik om mijn praktijk toch buitenshuis te houden. Maar dat is dan vooral voor mijn man. Eigenlijk ondervindt hij de meeste nadelen van deze situatie. Zolang ik aan het werk ben, moet hij stil zijn en kan hij niet in de keuken of woonkamer komen. Hij kan alleen naar boven gaan waar hij kan kiezen tussen de bad- of slaapkamer. Ik besef dat ik veel geluk heb met zo’n lieve, begripvolle man. Maar hij weet ook dat iets huren ons maandelijks al gauw minimaal zevenhonderd euro extra kost. Nu breng ik twintig vierkante meter van onze woning in als bedrijfskost en that’s it.”

Connect

 Heb jij net zoals Katrien de ondernemingskriebels te pakken? Wist je dat er een verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap? De juiste keuze maken is cruciaal. Vraag advies bij je notaris of neem alvast een kijkje op Notaris.be.

Tekst: Bo Bogaert – Foto’s: Thomas De  Boever

Geef een reactie