Manon en Julien: “Comfortabel wonen op 16 m², het kan!”

TinyHouse_FR_20

Hoewel steeds meer Belgen warmlopen van het idee van tiny houses, kun je je er nog altijd niet officieel domiciliëren. Gemeenten staan niet te springen om de juridische status van microwoningen te erkennen. Liefhebbers moeten dus creatief zijn als ze hun liefde voor de natuur en voor bescheiden wonen ten volle willen beleven.

Manon, kinesitherapeute, 28 jaar, en haar vriend Julien droomden ervan om samen te wonen, maar met minimale kosten. Ze wonen sinds vier maanden in hun tiny house in Waals-Brabant.
“We zijn op 15 december 2019 verhuisd. We waren goed voorbereid en we wisten zeker dat we comfortabel konden leven in ons tiny house. We hadden het eerst een jaar lang verhuurd, omdat we zelf op reis waren. Maar we konden niet wachten om er in te trekken.”

Het project
“We hebben eerst alternatieve woningen overwogen zoals een joert, maar dat was niet zo aantrekkelijk, gezien de huidige wettelijke context”, vertelt Manon. “Mijn papa is dan met het idee van de tiny houses gekomen. We hadden er al een reportage over gezien en het is een oplossing die je makkelijk kunt verplaatsen als je het bijvoorbeeld niet kunt vinden met je buren. We zijn meteen beginnen nadenken over de uitwerking van het project. Daar zijn we een jaar superenthousiast mee bezig geweest. We hebben het huis zelf gebouwd, op het terrein waar het nu staat. Gelukkig hebben we ook wat hulp gekregen van familie en vrienden.”

TinyHouse_FR_26

Dat Julien in de bouwsector werkt, was leuk meegenomen: “We hebben alles zelf gedaan, inclusief de plannen voor de elektriciteit, luchtafvoer, energie… Daarbij moesten we heel nauwkeurig te werk gaan om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Over de bouw zelf hebben we anderhalf jaar gedaan. Aangezien we allebei een voltijdse job hebben, konden we er alleen in de weekends aan werken. We hebben meerdere terreinen bezocht, maar op veel plaatsen waren er geen aansluitingen voor water en elektriciteit. Op een keer verbleven we op een boerderij bij kennissen van onze familie en daar vonden we het perfecte stuk grond om op te bouwen.”

Voordelen en bijzonderheden
Wat bezielt een jong koppel om voor een dergelijk woonconcept te kiezen? Hoeveel kost het? Vanwaar het idee om in een kleine cocon te leven? Spelen ecologische overwegingen een rol? Julien antwoordt: “Dit project stelde ons in staat om snel in een woning te kunnen trekken zonder grote kosten te maken. Na onze studies konden we het ons niet veroorloven om een woning te kopen en hadden we geen zin om huur te betalen. Uiteraard is het gebrek aan wetgeving rond tiny houses iets waarover je goed moet nadenken, maar dankzij deze manier van leven kunnen we ontsnappen aan een maatschappij die alles wil controleren. Momenteel zijn we nog steeds gedomicilieerd bij de ouders van Manon. Het is de minimalistische kant van deze woonvorm die ons bevalt: we consumeren minder en we hebben een betere impact op de planeet. Ik kan je verzekeren dat je heel comfortabel kunt wonen op 16 m²! We zijn niet energie-onafhankelijk, we zijn nog aangesloten op het elektriciteitsnet en we gebruiken gasflessen voor het fornuis en de boiler. Maar we gaan heel rationeel om met ons energieverbruik.”

TinyHouse_FR_09

Toch hebben ze ook weleens getwijfeld, meer dan eens. “Alle problemen die zich stellen bij de bouw van een traditionele woning hebben zich bij ons ook gesteld, maar dan in compactere vorm”, vervolgt Julien. “Toen we al een jaar bezig waren, waren er momenten dat we het niet meer zagen zitten. Het begon te wegen op ons als koppel. Maar vandaag zijn we supertevreden over het resultaat.”

Op welke vlakken mag je absoluut geen toegevingen doen?
In een tiny house wonen, betekent dat je prioriteiten moet stellen. Manon was alleszins niet bereid om compromissen te sluiten op het vlak van gezelligheid: “Wij nodigen graag mensen uit en ik kom uit een grote familie. Het is belangrijk dat je een ruimte hebt waar je mensen kunt ontvangen, waar je ‘s avonds gezellige avonden kunt doorbrengen en waar je je gasten te slapen kunt leggen. Daarom hebben we een groot canapébed in een gezellig hoekje. Ook de natuur en een vrijheidsgevoel zijn heel belangrijk voor ons. Voor we verhuisden, hebben we enkele maanden op Réunion rondgetrokken in de natuur. We konden dan ook niet wachten om in ons tiny house te trekken en maximaal van de buitenlucht én van onze moestuin te genieten…”

Het koppel mag dan alles tot in de puntjes hebben voorbereid toen ze verhuisden, er zijn altijd dingen die je pas achteraf ontdekt.
Manon: “Je moet absoluut orde houden. Je woont op elkaars lip en wij zijn niet opgevoed op een manier dat we gewend waren om in kleine ruimtes te leven. Spullen laten slingeren is uit den boze!”

Tekst: Gilda Benjamin – Foto’s: Jan Crab 

 

 

Geef een reactie