Over corona en echtscheidingen

on

EOT
De quasi-lockdown was voor iedereen geen evidente periode, ook niet voor koppels. Zeker wanneer het binnen de relatie al een tijdje niet meer zo goed liep, leidde de quasi-lockdown er soms zelfs toe dat sommige koppels beslisten om definitief uit elkaar te gaan.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “We kregen in onze kantoren duidelijk meer vragen over scheidingen dan voordien. Dat vertaalde zich niet meteen in effectieve akten. Daar zien we pas een toename sinds de tweede helft van mei.”
Na de paasvakantie konden de notariskantoren opnieuw alle akten, dus ook de niet-dringende zoals echtscheidingsakten, voorbereiden.


Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming (kortweg EOT) moet je eerst een reeks afspraken maken, bv. over de kinderen, maar ook over de gezinswoning en financiële zaken. De notaris zal hierbij bemiddelen en ervoor zorgen dat dit leidt tot een evenwichtige overeenkomst waar beide (ex)partners zich kunnen in vinden. Indien er afspraken worden gemaakt over een onroerend goed, moet je sowieso langsgaan bij de notaris.

Ontdek onze infofiche over scheiden
EOT 2 paginas
Na de ondertekening van de zogenaamde regelingsakte volgt de uitspraak door de familierechtbank. In tegenstelling tot vroeger hoef je in principe niet meer naar de rechtbank te gaan. Je kan je echtscheiding schriftelijk regelen.
Notaris Bart van Opstal: “Uit de cijfers die de Federatie van het Notariaat bijhoudt, blijkt dat er bijna 25% meer scheidingsakten werden ondertekend in de tweede helft van mei 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019. We verwachten dat die tendens zich voorzet in de komende weken.”

Meer weten over scheiden? Check Notaris.be.

Geef een reactie