Patrick heeft een zorgvolmacht voor zijn ouders en broer: “Van plan om voor mezelf hetzelfde te doen”

Patrick_21
De rekeningen van zijn ouders beheerde hij al, dus was de stap klein om die verantwoordelijkheid ook officieel vast te leggen. Patrick Sandra (57) kreeg een zorgvolmacht voor zijn ouders en broer.

“Met mijn ouders heb ik al altijd een goede verstandhouding gehad”, zegt Patrick. “Maar ze worden ouder en hebben al wat meer hulp nodig. Zelf online hun bankzaken regelen was voor hen bijvoorbeeld geen optie, maar voor elke financiële kwestie naar de bank trekken was evenmin haalbaar. Daarom beheer ik sinds een aantal jaar hun rekeningen. Met een zorgvolmacht hebben we die verantwoordelijkheid ook officieel gemaakt.”

Hoe ging de zorgvolmacht opstellen in zijn werk?
“Bij de notaris lieten we vastleggen welke financiële beslissingen ik mag nemen op het moment dat mijn ouders daar niet meer toe in staat zijn. Hun huis hebben ze ondertussen verkocht aan mijn broer: daarover hoef ik me in de toekomst al geen zorgen te maken. Ook voor mijn ouders is de gemoedsrust die ze kregen onbetaalbaar. Bovendien werd alles voor ons geregeld: de notaris gaf duidelijk advies, hielp om de volmacht op te stellen en registreerde die in het zogenaamde Centraal Register voor Lastgevingen. Kortom, hij begeleidde ons door heel het traject. Ook nu nog kan ik hem altijd bellen met vragen daarover.”

Patrick Sandra: “Ook voor mijn ouders is de gemoedsrust die ze kregen onbetaalbaar.”

Die zorgvolmacht kreeg je niet alleen voor je ouders.
“Ook voor mijn broer is die opgesteld: net als mijn ouders is hij graag zeker dat er concrete zaken geregeld zijn voor later. Ikzelf ben blij dat mijn verantwoordelijkheden officieel vastliggen. Naast mijn broer heb ik nog twee zussen. Op dit moment zijn zij vooral blij dat ik de zorgen voor mijn ouders en broer op mij neem, maar je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt. Mocht er ooit discussie zijn, heb ik de zorgvolmacht om op terug te vallen.”
Patrick_19
Voor een lastgever gaat een zorgvolmacht opstellen altijd gepaard met een stukje zelfstandigheid afgeven, nu of later. Hoe moeilijk was het voor je ouders om die zorgvolmacht te laten vastleggen?
“Vooral mijn moeder had het daar moeilijk mee. Je bereidt je voor op een volgend stadium, hé. Van mijn vader had ik meer weerstand verwacht. Hij staat er al heel zijn leven om bekend standvastig te zijn en moeilijk te kunnen loslaten. In eerste instantie stond hij dus niet te springen voor het idee, maar hij merkt zelf dat hij achteruitgaat. Weten dat hij de volmacht voorlopig nog kan intrekken (zolang de lastgever wilsbekwaam is, kan hij op elk moment de volmacht ongedaan maken, red.), is voor hem een geruststelling.”

Meer weten over de zorgvolmacht? Ontdek onze brochure!
Zorgvolmacht
Ervaar je de zorgvolmacht als een grote verantwoordelijkheid?
“Tot nu toe valt dat mee. Zolang mijn ouders gezond en bekwaam zijn, is die volmacht voor mij niet echt voelbaar. Maar ik kan me voorstellen dat dat verantwoordelijkheidsgevoel groter wordt op het moment dat zij niet meer wilsbekwaam zijn, ook al verandert er voor mij in de praktijk niet echt veel. Nu beheer ik ook al hun rekeningen.”

Overweeg je zelf om een zorgvolmacht op te stellen?
“Toch wel. Ik ben enkele jaren geleden plots mijn vrouw verloren. Dat zet je aan het denken. Net als voor mijn ouders en broer is gemoedsrust voor mij de belangrijkste reden om nu voor een zorgvolmacht te kiezen. Wat als ik plots hulpbehoevend word? Ik wil anderen niet opzadelen met belangrijke keuzes. Zo’n volmacht biedt zekerheid mocht ik in de toekomst plots ernstig ziek worden. Op zo’n moment wil ik genieten van de tijd die er nog is – tijd die ik niet wil gebruiken voor zaken die ik al op voorhand geregeld kon hebben.”

Tekst Maud Vanmeerhaeghe – Foto’s Jan Crab

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie