Corona: hoe passen de notariskantoren zich aan?

13
De coronacrisis heeft een grote impact op onze dagelijkse bezigheden. Uiteraard passen ook de 1.150 notariskantoren van ons land hun manier van werken
aan. Langsgaan bij je notariskantoor is mogelijk, mits strikte naleving van veiligheidsregels. Maar fysieke afspraken worden sowieso tot een minimum beperkt. Geen probleem, want… advies krijgen én akten verlijden, het kan ook vanop afstand!

Veiligheid boven alles!
Je kan langsgaan bij je notariskantoor, enkel op afspraak uiteraard en op voorwaarde dat de veiligheidsregels strikt worden nageleefd. Denk maar aan de regels inzake sociale afstand: minstens 1,5 meter afstand van mekaar!
De notariskantoren nemen ook extra maatregelen om de gezondheid van de cliënten, de medewerkers en notarissen te beschermen: ze voorzien o.a. alcoholische handgels, mondmaskers, handschoenen, schermen in plexiglas, extra poetsbeurten en verluchting van het gebouw…
Soms zijn er pennen beschikbaar die een beperkte tijd worden gebruikt, soms zal de notaris je vragen om je eigen pen mee te brengen. De toelichting bij de akte en de ondertekening zelf zullen wat langer dan gebruikelijk in beslag nemen, omdat niet iedereen tegelijkertijd in dezelfde ruimte wordt toegelaten.

Nieuw: je akte op afstand
Toch worden fysieke afspraken zoveel mogelijk vermeden. Sinds de coronacrisis begon, verlenen de notarissen en hun medewerkers (waarvan de meesten van thuis uit werken) veel advies via telefoon en videoconferentie.
En nu is het ook mogelijk om de akte voor je woning, je huwelijk of je bedrijf in orde brengen terwijl je veilig thuis blijft! Dat kan via de digitale volmacht. Met deze notariële akte geef je aan een medewerker of vertrouwenspersoon die op het notariskantoor aanwezig is de toestemming om je akte te tekenen. De digitale volmacht is gedurende de coronamaatregelen kosteloos.
digitale volmacht banner

Meer weten over corona en de werking van de notariskantoren? Volg onze updates via Notaris.be

Geef een reactie