Coronacrisis: 5 dingen die je kan doen om de komende periode te trotseren

2020 34
Onze wereld staat de komende weken stil. We moeten allemaal onze gewoontes, sociaal leven en werkroutines aanpassen aan de woedende coronacrisis. Notaris.be geeft je 5 tips om deze bijzondere periode mentaal sterk door te staan.

Versterk het mentaal contact
De maatregelen van de overheid zijn duidelijk: iedereen blijft zoveel mogelijk thuis, enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn nog toegelaten. Best wel moeilijk voor de sociale zielen onder ons. Maar elkaar niet zien betekent niet dat we contacten moeten verbreken. Integendeel.
De komende weken is je gsm en je laptop je beste vriend. Leer je grootouders kennismaken met WhatsApp. Mail ze een handleiding, of bel ze op en leg het stap voor stap uit. Maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande netwerksystemen om van je te laten horen en wat positiviteit te delen. Het werkt aanstekelijk. Stuur berichten naar mensen die je al een tijdje niet hebt gehoord.
2020 32
‘Hulp nodig’?
Voor de kwetsbare groepen, zoals bejaarden en mensen met een zwakke gezondheid, zijn deze tijden extra onzeker. Zelf hulp vragen is niet altijd gemakkelijk. Dus laten we ervoor zorgen dat deze groepen geen hulp hoeven te vragen. Behoort je buurman- of vrouw tot een kwetsbare groep? Contacteer hem of haar (zonder fysiek bezoek) en vraag of je ze op één of andere manier kan helpen.
Druk je waardering uit aan de zorgsector, de apothekers, en mensen aan de kassa van de supermarkten bij jou in de buurt. Een ‘bedankt’ kan wonderen doen. Heb je een bedrijf die mondmaskers gebruikt of ken je iemand die er over heeft? Deponeer ze bij artsen of het ziekenhuis.

Wees creatief
Had je met collega’s een vast afterwork moment? Hoeft niet te veranderen. Met de technologie van vandaag vergaderen we op afstand. Ontspanningsmomenten op afstand delen kan dus ook.
Deze periode is ook een uitstekend moment om nieuwe doelen voor onszelf op te stellen. De garage op te kuisen waar nog verhuisdozen van twee jaar geleden staan, de tuin klaar te zetten voor de lente, ruimten in je woning opknappen… Heeft je onderneming een platform voor je medewerkers? Laat ze creatief zijn met hun berichten. Heb je kinderen? Tijd om je pedagogische talenten naar boven te halen. Start groepen op om elkaar online tips en tricks en ideeën te geven voor extra schoolopdrachten.
2020 25
Zoek rust op
In de komende weken zullen we nog meer nood hebben om met elkaar te communiceren. Frustraties kwijt geraken of juist nood aan een ontspannende babbel. De online communicatie zal nog een groter deel uitmaken van ons leven. Maar vergeet je gsm niet af en toe aan de kant te leggen. Momenten van ‘echte’ rust op te zoeken. Ontspan je en haal af en toe een frisse neus. Niet voor niets raden de strengere maatregelen die op 18 maart van kracht gingen lichaamsbeweging in openlucht aan. Lees die boeken die je hebt gekocht maar nooit hebt kunnen uitlezen. Ontspan je omgeving door eerst en vooral zelf tot rust te komen.

Notaris.be wenst iedereen, en in het bijzonder mensen met gezondheidsproblemen, ouderen en andere risicogroepen, veel moed in deze uitzonderlijke tijden. En uiteraard ook bijzondere dank aan alle zorgverleners!
#solidariteit

Tekst: Margaux Dewitte – Foto’s: Lies Engelen

 

 

Geef een reactie