Matthias is fan van Biddit.be: “Een muisklik en het appartement was gekocht”

on

Matthias Dhont-4 (2)
De openbare vastgoedverkoop gaat digitaal: steeds meer mensen kopen hun woning of bouwgrond met een enkele muisklik op het verkoopplatform Biddit. Dat gaat een pak sneller en is transparanter dan de klassieke verkoop. “Het is nagelbijtend afwachten als die laatste seconden wegtikken”, vertelt Matthias Dhont, die zijn appartement in Zaffelare online kocht.
 

Niet langer het hamertje van de notaris heeft het voor het zeggen, maar de aftelklok die onverstoorbaar de minuten en seconden wegtikt. Het online verkoopplatform Biddit vervangt langzaam maar zeker de verkoopdagen in cafés en zaaltjes. Sinds de Federatie van het Notariaat (Fednot) in september vorig jaar Biddit introduceerde, werden er al ruim duizend panden en gronden te koop aangeboden. Ook het ruime appartement in Zaffelare waar Matthias Dhont zijn oog op had laten vallen.
“Ik huurde samen met mijn vriendin een appartement in hartje Lokeren, maar het werd tijd om zelf iets te kopen. Dichter bij het werk en de streek waar ik ben opgegroeid”, vertelt Matthias. ”We registreerden ons op Biddit en toen de verkoop van start ging, hebben we meteen het eerste bod gedaan.”

Het hoogste bod
De geregistreerde kandidaat-kopers krijgen acht dagen tijd om hun bod uit te brengen, telkens met een minimale verhoging van – meestal – 1.000 euro. Als er in de laatste vijf minuten van de achtste dag nog een bod komt, wordt de termijn met vijf minuten verlengd. Tijdens deze verlenging kunnen enkel de mensen die eerder al een bod hebben uitgebracht, een nieuw bod doen. Als er nog een bod komt tijdens de verlengingsperiode, wordt de termijn opnieuw met vijf minuten verlengd. “Heel spannende momenten”, blikt Matthias terug. “De eindtermijn werd in totaal een half uur verlengd omdat er telkens nog een hoger bod kwam. Twee bieders bleven maar tegen elkaar opbieden. Toen dat opbod was stilgevallen, deed ik zelf nog een hoger bod. Het laatste bod, zo bleek.”
Matthias Dhont-11 (2) crop2
Eigenaar in zes weken
Amper zes weken later kregen Matthias en zijn vriendin de sleutels van hun nieuwe appartement. Een pak sneller dan bij een klassieke verkoop, waar er 3 à 4 maanden zitten tussen de verkoopovereenkomst en de akte. Dat kan omdat de notaris alle controles heeft afgerond voor het vastgoed te koop wordt aangeboden. “Alle mogelijke informatie, voorwaarden en geldende reglementering staan online en kan je op voorhand doornemen. Zo sta je niet voor een onaangename verrassing. Een risico dat bij een klassieke openbare verkoop of een onderhandse verkoop groter is.”
Elk bod dat wordt uitgebracht, is zichtbaar voor alle bieders én de verkoper. En je kan als koper je bod gelijk waar en wanneer uitbrengen. Je hoeft er geen vakantiedag voor op te offeren, je moet alleen over internetverbinding beschikking. Die transparantie, de snelheid en het gemak van het online verkoopsysteem zijn grote troeven, vindt Matthias. “Wel jammer dat je niet weet wie de andere bieders zijn. In een verkoopzaaltje weet je wie je concurrenten zijn. Zijn ze zenuwachtig en zitten ze aan hun limiet? Hebben ze er alle vertrouwen in of niet? Dat weet je niet.”
Een groot voordeel voor de verkoper is dat Biddit een veel groter publiek bereikt dan een verkoopdag in een zaaltje van een lokaal café. Als koper hoef je zelfs niet aan je computer te zitten om te bieden. Het systeem biedt zelfs de mogelijkheid om op voorhand jouw hoogste bod in te stellen. Telkens wanneer er een hoger bod binnenkomt, zal het systeem dan de minimale toegestane verhoging doen, totdat jouw maximumbedrag bereikt is.

Ontdek de verkopen in jouw buurt op www.biddit.be

Foto’s: ©Xpair, Thomas De Boever

Geef een reactie