Onlineverkoop vastgoed via Biddit is de toekomst: “Op enkele weken tijd ben je eigenaar”

Biddit Joni LRGedaan met de zaaltjes waar de notaris de hamer zwaait, de toekomst van de openbare verkoop is online. Sinds Fednot, de Federatie van het Notariaat, het verkoopplatform Biddit lanceerde, gaat het snel. Al meer dan duizend eigendommen werden online verkocht en steeds meer verkopers zien de voordelen ervan in. “Het gaat sneller, is veilig en transparant”, legt notaris Joni Soutaer uit.

De spanning is te snijden in het zaaltje van café De Welkom. De notaris houdt zijn hamer omhoog. “Voor de allerlaatste keer. Niemand biedt hoger? Kan ik definitief toewijzen? En … verkocht!” voor de derde keer gaat de hamer naar beneden. De verzamelde familie knikt tevreden, de koper lacht, de notaris geeft een rondje. Is deze manier van openbare verkoop weldra folklore? Misschien wel, want Biddit is sneller, eenvoudig, transparant en veilig. Voor koper en verkoper. Daar is ook notaris Joni Soutaer van overtuigd. “Een verkoper krijgt vandaag de keuze uit verschillende manieren: een onderhandse verkoop, de klassieke openbare verkoop of een onlineverkoop via Biddit”, vertelt ze.

Acht dagen om te bieden
Hoe werkt het? Het pand of de grond wordt te koop aangeboden op www.biddit.be. Met de instelprijs erbij en het moment waarop de verkoop start. Kandidaat-kopers kunnen zich in deze periode registreren via de website. Dat doen ze met hun identiteitskaart en hun contactgegevens. Als de verkoop start, krijgen de geregistreerde bieders acht dagen de tijd om hun bod uit te brengen, telkens met een minimale verhoging van – meestal – 1.000 euro.

“Als er in de laatste vijf minuten van die acht dagen nog een bod komt, wordt de termijn met vijf minuten verlengd”, legt notaris Soutaer uit. “Tijdens deze verlenging kunnen enkel de mensen die eerder al een bod hebben uitgebracht, een nieuw bod doen. Als er een nieuw bod komt tijdens de verlengingsperiode, wordt de termijn opnieuw met vijf minuten verlengd. Zo gaat het door tot de biedingen stoppen. Een bod is even bindend als bij een klassieke openbare verkoop.”

Eigenaar op zes weken tijd
De verkoop wordt een stuk sneller afgehandeld. Op zes weken tijd kan je eigenaar zijn van een woning. Een pak sneller dan bij een klassieke verkoop, waar er 3 à 4 maanden zitten tussen de verkoopovereenkomst en de akte. “Bij een online verkoop via Biddit zal de notaris immers alle controles vooraf hebben afgerond, zodat je als koper én als verkoper meteen weet waar je aan toe bent. Pas als je ons groen licht hebt, wordt het eigendom online geplaatst met alle mogelijke informatie, geldende regels en verkoopsvoorwaarden bij. Heel transparant, zonder onaangename verrassingen die bij een onderhandse verkoop al wel eens durven opduiken.”

Voorbereid aan de start
Elk bod dat wordt uitgebracht, is zichtbaar voor alle bieders. En je kan je bod gelijk waar en wanneer uitbrengen. Je hoeft er geen vakantiedag voor op te offeren, je moet alleen over internetverbinding beschikking. Je privacy wordt gegarandeerd én je komt voorbereid aan de start.

“Voor de verkoop van start gaat, neemt ons kantoor contact op met elke bieder. Dat zijn er gemiddeld negen per verkoop, hebben we onderzocht. We raden de potentiële kopers aan om zich goed voor te bereiden: breng een bezoek aan de woning, ken de limieten van je beschikbare budget en als je een lening wil aangaan, neem dan zeker vooraf contact op met je bank. Kandidaten waar we twijfels bij hebben, kunnen we een borgstelling vragen. Net als bij een klassieke openbare verkoop.”
SOUTAER-14
Het systeem biedt voor jou
Geen tijd om zelf te bieden? Dan kan je het systeem vragen voor jou te bieden. “Je kan je hoogste bod instellen. Het systeem zal dan telkens er een hoger bod binnenkomt, de minimaal toegestane verhoging doen. Tot jouw maximumbedrag is bereikt.”

“Als verkoper heb je het laatste woord. Als jouw minimale prijs niet gehaald wordt, kan je beslissen om de verkoop in te houden. Uit ervaring weten we dat de verkopen via Biddit evengoed de marktconforme prijs halen.”

Logische evolutie
Voor notaris Joni Soutaer zal Biddit op termijn de verkoopzaaltjes vervangen. Een logische evolutie in onze digitale maatschappij. “Mensen maken zich ook niet zomaar vrij voor een verkoop, zonder de zekerheid dat het ook jouw eigendom wordt. En het zijn echt niet alleen de jonge trendsetters die online verkopen. Bij mijn tweede online verkoop was de eigenaar een pientere man van 91 jaar oud. Hij was heel tevreden met hoe het allemaal is verlopen.”

Ontdek onze online verkopen op Biddit.be 

Foto’s: ©Xpair, Thomas De Boever

 

Geef een reactie