5 notariële akten die voor jou én je geliefden het verschil kunnen maken!

30-Vrienden in de stad
Bij het woord ‘notaris’ denk je wellicht spontaan aan erfenissen en testamenten, eerder dan aan leuke zaken. Maar jong of oud, vrijgezel of getrouwd, startende ondernemer of ervaren bedrijfsleider, iedereen heeft ooit nood aan juridische begeleiding. Samen met een rechtszeker document biedt de notaris je de juiste bescherming. Benieuwd naar de vijf notariële akten die het verschil kunnen maken in jouw leven?

Voor koppels
“Een huwelijkscontract klink niet meteen als het toppunt van romantiek. Maar samen met mijn vriend besloot ik er toch voor te gaan. Niet omdat we onze bezittingen per se gescheiden willen houden, integendeel. Het wettelijke stelsel waaronder ons huwelijk automatisch valt, zou er namelijk voor zorgen dat mijn bouwgrond enkel mijn bezit zou blijven. Met een huwelijkscontract is die grond gemeenschappelijk goed geworden. Tijd om te bouwen!”
Huwelijk
Een huwelijkscontract…

 • laat je binnen bepaalde grenzen afwijken van het wettelijke systeem bij een huwelijk
 • is afhankelijk van je familiale situatie, professionele activiteiten of persoonlijke voorkeur
 • biedt extra bescherming voor je partner en – eventueel – kinderen bij een echtscheiding over overlijden
 • biedt controle over wat met je vermogen gebeurt na een overlijden of scheiding

Voor families
“Toen ik van mijn eigen moeder erfde, zag ik 10% van mijn erfenis in rook opgaan door de hoge successierechten. Dat wil ik mijn eigen kinderen besparen. Daarom schonken mijn man ik nu al de helft van onze spaarrekening aan onze zoons en dochter. Nog op de planning? Ons huis schenken. Mijn man stond er eerst niet voor te springen, maar het feit dat we nog een financiële buffer hebben en het vruchtgebruik van onze woning behouden konden hem toch overhalen. Fijn dat we onze kinderen nu al die zekerheden kunnen geven.”
Zorg1
Een schenking…

 • is fiscaal interessant bij successieplanning: minder na te laten vermogen betekent minder toekomstige successierechten
 • kan voor zowel onroerende (zoals een bouwgrond of huis) als roerende (aandelen of geld bijvoorbeeld) goederen
 • kan je aan voorwaarden en lasten koppelen

Voor suikertantes en -nonkels
“Aangezien we zelf geen kinderen hebben, schenken we onze nalatenschap graag aan ons favoriete nichtje. Haar opnemen in ons testament zou een financiële aderlating betekenen: op de erfenis zou ze 25% tot 55% successierechten moeten betalen! De keuze voor een duo-legaat was dan ook snel gemaakt. Nu steunen we niet alleen ons nichtje, maar ook een goed doel – zonder dat zij daar nadeel van ondervindt.”
40-Grootmoeder
Een duo-legaat…

 • is een testament met twee begunstigden: een neef, nichtje of niet-familielid enerzijds, een goed doel of vzw anderzijds
 • stelt de verre/niet-familie vrij van successierechten, want het goede doel of de vzw betaalt alle verschuldigde successierechten. Voor vzw’s geldt een verlaagd tarief van 8,5%.
 • is een win-win voor elke partij: het goede doel of de vzw ontvangt iets, en de andere begunstigde houdt netto meer over

Voor zelfstandigen
“Als zelfstandige in een eenmanszaak bescherm ik graag mijn gezin tegen mogelijke professionele schulden. Mijn privéwoning heb ik daarom bij de notaris als ‘onbeslagbaar’ laten verklaren.”
FedNot_Stuifmeel1Stamper_08
Een verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning…

 • is er voor zelfstandigen die professionele schulden kunnen maken
 • biedt bescherming in situaties waarin geen onderscheid bestaat tussen privévermogen en beroepsvermogen van de ondernemer
 • vereist (een) ander(e) waarborg dan je woning, want banken hebben die zekerheid nodig voor je professionele lening
 • wordt opgesteld door de notaris: hij/zij zal je helpen bij de keuze voor andere waarborgen voor de kredietverstrekkende bank

Voor jong en oud
“Onlangs werd bij mijn vrouw een beginfase van dementie vastgesteld. Een verschrikkelijke diagnose, maar we blijven niet bij de pakken zitten. Daarom stelden we een zorgvolmacht op: nu ligt officieel vast wat ik over ons vermogen en haar zorg moet beslissen op het moment dat zij dat niet meer kan. Wanneer haar gezondheid sterk achteruit begint te gaan, hoeven we ons ten minste daarover geen zorgen te maken.”
26-koppel
Een zorgvolmacht…

 • is er voor jong en oud, ziek of gezond
 • vereist een lastgever (degene die de volmacht geeft) en een lasthebber (degene die de volmacht krijgt, vaak een of meer familieleden, of een dichte vriend)
 • wordt opgesteld op het moment dat de lastgever nog gezond van geest is
 • kan beperkt of uitgebreid zijn en bevat wensen over het vermogen en/of de zorg van de lastgever
 • wordt geregistreerd: gebeurt dat niet, dan vervalt de zorgvolmacht op het moment dat de lastgever wilsonbekwaam wordt

Meer info op Notaris.be of bij je notaris!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s