Stijn kreeg een zorgvolmacht om voor een vriendin te zorgen: “Verbazingwekkend snel geregeld”

on

STIJNDEBODE_-6 LR

Als je gezondheid je parten speelt, reken je op je kinderen om alle praktische zaken te regelen en eventueel een zorgvolmacht aan toe te vertrouwen. Maar wat als er geen dichte familie in de buurt is? Toen Anna’s echtgenoot stierf, was het voor haar duidelijk dat vriend aan huis Stijn De Bode (65) haar financiële zaken zou overnemen. Voor hem geen probleem: “Als je iemand kan helpen, zie ik geen reden om dat niet te doen.”

“Twaalf jaar geleden verhuisde ik naar Zele, waar ik nu nog altijd woon. Daar kende ik Theodoor van op de hondenschool. Zijn vrouw Anna was al twintig jaar zorgbehoevend. Ze had een beroerte gehad, waardoor ze lichamelijk beperkt was. Haar ene lichaamshelft was verlamd, haar spieren volledig verkrampt… Dat maakte het voor haar onmogelijk om een ‘normaal’ leven te leiden. Zolang hij dat zelf kon, nam haar echtgenoot de zorg op zich. Maar toen werd hij ook ziek. Telefoontjes aan mij bleven niet meer beperkt tot enkel overdag, tot het voor mij onhoudbaar werd. Theodoor en Anna werden eerst opgenomen in het ziekenhuis, daarna in het rusthuis.”

Had het koppel op dat moment al een zorgvolmacht voorzien?
“In mijn geval is de situatie zo geëvolueerd. Ik hielp Theodoor en Anna met kleine taken in het huishouden, tot ze problemen kregen met internetbankieren. Theodoor zou de huishuur niet betaald hebben, maar had het geld blijkbaar op een verkeerde rekening gestort. Om rampen te voorkomen, beheerde ik vanaf dat moment de rekeningen. Toen nog zonder zorgvolmacht.”

De stap naar een zorgvolmacht gaat altijd gepaard met het verlies van een stuk zelfstandigheid voor de lastgever. Wanneer hak je uiteindelijk de knoop door om zoiets te doen?
“Voor mensen die hun gezondheid sterk achteruit voelen gaan, zal een zorgvolmacht een grote stap zijn. Maar Anna’s toestand en mijn taak waren al jaren dezelfde, waardoor er voor ons enkel op papier iets veranderde. Ik beheerde haar rekeningen al, maar na Theodoors dood moest de zorgvolmacht zowel Anna als mij de nodige juridische zekerheid bieden. Anna had namelijk ook nog een zoon. Bij discussie zou de zorgvolmacht mij beschermen. Voor haar bracht de volmacht ook rust: ze kon er zeker van zijn dat haar betalingen op tijd geregeld werden.”
“Het was het zorgcentrum waar Anna verbleef dat de zorgvolmacht ter sprake bracht. Over het aanvaarden van de volmacht heb ik nooit getwijfeld. Waarom zou je dat niet doen voor iemand die niemand anders heeft? Anna was geen familie, maar uiteindelijk hadden we wel een band.”
STIJNDEBODE_-2 LR
Betekende de zorgvolmacht een grote verantwoordelijkheid?
“Dat viel mee. Voor mij veranderde er eigenlijk niet zoveel: ik betaalde Anna’s rekeningen al toen haar echtgenoot nog leefde. Het enige wat anders was, is dat ik nu ook rechtmatig beschermd was: als ooit discussie zou ontstaan, had ik zwart-op-wit de toelating om voor Anna te zorgen en haar geld te beheren. Er waren ook geen grote bezittingen meer, dat scheelt. Voor de verkoop van onroerende goederen was de zorgvolmacht dus niet nodig. Toen Anna naar het zorgcentrum verhuisde, was het huis namelijk al verkocht.”

Hoe ging de volmacht in zijn werk?
“Zelf wist ik niet wat een zorgvolmacht inhield, dus daarvoor deed ik een beroep op een notaris. Dankzij hem verliep alles heel vlot. De volmacht kostte driehonderd euro, maar zorgde ervoor dat alles voor Anna was geregeld. De notaris voorzag zelf getuigen die Anna’s wilsbekwaamheid moesten bevestigen, legde alle nodige informatie vast en registreerde de volmacht in het Centraal Register voor Lastgevingen. Het enige wat van mij verwacht werd, was ondertekenen. Twee weken later was alles in orde en kreeg ik officieel de zorgvolmacht. De procedure verliep heel eenvoudig, maar het grote voordeel was dat het enkel om een kleine geldsom ging. Bij grote bedragen of vastgoed was dat misschien anders geweest.”

Zou je zelf voor een zorgvolmacht kiezen?
“Ik kende het fenomeen niet op voorhand, maar sinds ik er een kreeg, overweeg ik om zelf ook een zorgvolmacht op te stellen. Mijn vriendin en ik hebben elk kinderen uit een vorig huwelijk, wat voor ingewikkelde situaties en verschillende meningen kan zorgen. Met een zorgvolmacht staan al mijn wensen duidelijk op papier. Het enige probleem met een zorgvolmacht is dat die niet verplicht is, waardoor je die automatisch op de lange baan schuift. Niemand is graag bezig met doemscenario’s als hij nog kerngezond is.”

Tekst: Maud Vanmeerhaeghe – Foto’s: Thomas De Boever

Ontdek onze brochure over de zorgvolmacht
Zorgvolmacht brochure

 

Geef een reactie