Nico en Dave werken samen én leven samen!

on

FedNot_Stuifmeel1Stamper_01
Dankzij wat durf, ondernemingszin en het toeval aan hun kant, runnen Nico en Dave vandaag twee trendy bloemenwinkels met de naam ‘Stuifmeel & Stamper’. Twee winkels dat betekent hard en veel werk. “Gelukkig zitten we in hetzelfde schuitje. Het zou een ander verhaal zijn mocht één van ons een gewone 9-to-5-job hebben.”

Nico en Dave leerden elkaar 13 jaar geleden kennen op de fruitveiling van St-Truiden. “Nico werkte op de veiling en ik kwam inkopen voor een exportfirma”, vertelt Dave. “En daar, tussen het fruit, is de vonk overgeslagen (lacht). Nadien is het allemaal vrij snel gegaan tussen ons.”

Nico trok in bij Dave in Korbeek-Lo en speelde toen al met het idee om zijn job op te zeggen. “Ik was mijn werk al een tijdje beu en wilde graag iets anders doen. Een eigen bloemenwinkeltje was iets waar ik al langer over nadacht.”

“We waren nog maar anderhalf jaar samen toen Nico met dat idee kwam aanzetten. In het begin geloofde ik niet echt dat hij ermee zou doorgaan, maar op een dag kwam ik thuis en had Nico al afspraken gemaakt om samen naar enkele panden te gaan kijken.”

Alsof het voorbestemd was, komt in die periode het pand op de benedenverdieping van hun appartementsblok in Korbeek-Lo vrij. Een teken voor Nico om de sprong te wagen en het pand te kopen. Niet veel later, in september 2008, wandelen de eerste klanten Stuifmeel & Stamper binnen. Het stijlvolle winkelconcept slaat meteen aan waardoor Nico meer dan de handen vol heeft en Dave voor en achter de schermen bijspringt waar en wanneer hij kan.

“Als we eens een dag vrij hebben,
draaien we de knop helemaal om”

“Het idee was dat Nico de winkel alleen zou doen en dat ik mijn job zou behouden. Maar door de succesvolle start en ook wel door wat strubbelingen op mijn werk, gaf ik in juni 2009 mijn ontslag en stapte ik mee in de zaak. Ik kocht de helft van Nico’s aandelen zodat we elk voor vijftig procent eigenaar van de vennootschap zijn.” Alsof die uitdaging nog niet groot genoeg was, besloten Nico en Dave er nog een tweede bloemenzaak bij te nemen. “Toevallig stond in die periode op de Naamsesteenweg in Heverlee, iets verderop van onze huidige winkel, de bloemenzaak Thymus over te nemen. Vrij impulsief hebben we toen beslist om die kans te grijpen. We hebben die winkel volledig opnieuw ingericht met dezelfde sfeer en uitstraling als ons eerste winkel en geopend onder dezelfde naam.”
FedNot_Stuifmeel1Stamper_03
“Het originele plan was dat we elk in een winkel zouden staan. Maar dat hebben we wel wat onderschat”, lacht Nico. “In dit geval was één plus één niet twee. We waren 7 op 7 bezig, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat: bestellingen plaatsen, naar de vroegmarkten gaan, decoratie uitpakken, de winkel inrichten, bestellingen aan huis leveren… Die eerste jaren waren héél erg zwaar. Nadien hebben we stilaan mensen aangenomen zodat we vandaag een tof en ervaren team hebben van vier medewerkers en een aantal flexiwerkers voor de extra drukke periodes.”

Maar Nico en Dave, zouden Nico en Dave niet zijn mochten ze niet steeds openstaan voor nieuwe opportuniteiten. Eentje deed zich voor in februari 2016 toen enkele honderd meters verder van hun winkel op de Naamsesteenweg, een mooi pand vrijkwam. De betere zichtbaarheid en parkeergelegenheid rechtover de winkel, doen Nico en Dave besluiten het te kopen. Wat volgde was een intense periode van verbouwingen waarbij ze beiden zelf de handen uit de mouwen staken om muren te slopen en nadien weer op te bouwen. Een goed jaar later, in maart 2017, openden ze hun nieuwe winkel.

Advies
Om juridisch alles in goede banen te leiden, lieten Nico en Dave zich opnieuw adviseren door hun notaris. “De notaris had ons al geholpen met de oprichting van de vennootschap in 2009 toen ik medezaakvoerder werd”, vertelt Dave, “en met de keuze voor het wettelijk huwelijksstelsel toen we in 2014 besloten te trouwen. Sindsdien zijn alle gemeenschappelijke inkomsten voor de gezamenlijke pot. Voor de nieuwe winkel in Heverlee raadde hij ons aan om de naakte eigendom van het pand privé te kopen en het vruchtgebruik van de benedenverdieping met de vennootschap. Eigenlijk overleggen we de belangrijke beslissingen in verband met de winkels altijd even met onze notaris en daar zijn we zeer tevreden mee.”

Vandaag staat Nico negentig procent van de tijd in de winkel in Korbeek-Lo, terwijl Dave vooral bezig is met de logistieke en administratieve kant van beide winkels: bloemen en planten inkopen, uitpakken en verdelen over de winkels, producten prijzen en labelen, personeelsplanning… Enkel op zaterdag, zondag en feestdagen staat Dave in de winkel in Heverlee. “Het is dus niet zo dat wij 24 op 24 uur bij elkaar zijn. Dat zou niemand uithouden met mij”, lacht Dave. “’s Morgens vertrekken we dus elk naar ons werk. We bellen elkaar wel geregeld en soms eten we ’s middags samen. Maar ook dan praten we vaak over het werk.”
FedNot_Stuifmeel1Stamper_09
Zonder patron
“Ik vind het soms wel moeilijk om als koppel een zaak te hebben”, zegt Dave. “Als we bijvoorbeeld samen vakantie nemen, dan blijven onze winkels zonder patron achter. Beide winkels sluiten vind ik moeilijk, en loslaten is niet echt mijn sterkte kant zijn (lacht). Mensen die louter zakenpartners zijn, kunnen wel afwisselend verlof nemen. Het grote voordeel is dat we dezelfde uren hebben. Drukke momenten beleven we samen. Het zou moeilijker zijn mocht ik een 9-to-5-job hebben en Nico 7 op 7, dag en nacht zou werken. Dan zou ik in het weekend wel rap zeggen: ‘Moet jij nu weeral werken?’”

“Wij werken heel veel”, zegt Nico. “In december bijvoorbeeld hebben we 30 van de 31 dagen gewerkt. Ook op maandag, onze sluitingsdag, zijn we met het werk bezig. We gaan naar opendeurdagen van leveranciers of rijden naar Holland om planten in te kopen. Ons sociaal leven lijdt daar wel wat onder. Als vrienden vrijdagavond vragen om mee uit te gaan, antwoorden we negen op tien keer ‘nee’ want zaterdagochtend om zes uur ’s loopt de wekker alweer af. Maar áls we een vrije dag hebben, dan zorgen we ervoor dat we er eens écht van tussen zijn. Dan trekken we er een dag op uit en draaien we onze knop helemaal om.”

Tekst: Bo Bogaert – Foto: Jan Crab

Zelf aan de slag als ondernemer? Notaris.be helpt je op weg!

Meer boeiende verhalen? Ontdek de nieuwe NotaBene

web-banner-NB4-nl

Geef een reactie