Op zoek naar de juiste klik: achter de schermen van een online datingbureau

on

Chris Verlinden (6 van 15)
Nee, de liefde laat zich niet vangen in algoritmes, maar wie zijn kansen op prince(ss) charming wil vergroten zoekt steeds vaker zijn toevlucht tot datingsites. “Vaak hebben mensen eerst een ‘speelperiode’ en zetten ze de stap naar een online datingsite wanneer ze klaar zijn voor een serieuze relatie”, zegt Chris Verlinden, directeur van Parship België.

Wie de liefde online wil zoeken, heeft de datingsites vandaag voor het uitkiezen. Tien jaar geleden zetten we de stap naar online dating pas als we alle opties hadden geprobeerd en ten einde raad waren, vandaag zijn datingsites de normaalste zaak van de wereld. En dat betekent meteen dat de visvijver alleen maar groter wordt. Want wie dacht dat alleen kneusjes de liefde zoeken achter hun pc heeft ongelijk. “We zien dat steeds meer mensen onder de dertig zich inschrijven op Parship.be en zelfs de groep 25-30 jaar is goed vertegenwoordigd”, zegt Chris Verlinden, directeur van Parship België.

Dat het grootste deel van de website betalend is, verklaart meteen waarom de gemiddelde leeftijd bij Parship hoger ligt dan bij pakweg Tinder. “We zijn niet de goedkoopste site, daardoor trekken we een bepaald publiek aan. Vaak zijn onze leden hoger opgeleid, maar dat is voor ons geen bewuste strategie, het is eerder een bij-effect. We richten ons in de eerste plaats op mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Doordat we van elk nieuw lid een persoonlijkheidstest afnemen die twintig minuten duurt, haken de fundaters sowieso af, die nemen daar de moeite niet voor. Niks mis met daten voor de fun trouwens, maar daarvoor kan je elders terecht.”

Wat test die persoonlijkheidstest precies?
“De test bestaat uit drie grote onderdelen: persoonlijkheid, waarden & normen en facts & figures. Op basis van de antwoorden maken we je persoonlijkheidsprofiel op en stellen we een lijst voor met potentiële partners die een score meekrijgen die aantoont in welke mate hij of zij overeenstemt met jouw profiel. Je ziet dus ook op welke punten je verschillend bent. Doordat de test zo grondig is, word je ergens verplicht om na te denken over wat je verwacht van een relatie en wat voor jou breekpunten zijn. Je leert dus best wel wat over jezelf.”
Chris Verlinden (3 van 15)
Trekken tegengestelden elkaar aan of kan je maar beter zo gelijkend mogelijk zijn om een relatie te doen slagen?

“Je moet zo gelijk als mogelijk zijn en zo verschillend als nodig. Waarmee ik bedoel dat het moeilijk is om een relatie op te bouwen met iemand die over alles een andere mening heeft. Als de ene kinderen wil en de andere niet, dan vormt dat een struikelblok. Daar kan je geen compromis over sluiten, dus weet je dat maar beter meteen. En toch, als je te veel op elkaar lijkt, wordt het al snel saai. Op het vlak van waarden en normen kom je het best zo goed mogelijk overeen, maar je wil ook van mekaar leren en verrast worden.”

Gaat met online daten niet een stukje van de romantiek verloren?
“Wij bieden je een lijst aan met mensen met wie de kans op een geslaagde relatie zo groot mogelijk is, maar de chemie, die kan je online niet inschatten. Wij kunnen niet garanderen dat je verliefd zal worden. Daarom raden we aan om zo snel mogelijk af te spreken. Chatten is goed als eerste kennismaking, maar je moet mekaar zien om te weten of er echt een slaagkans is. Blijf je te lang chatten, dan bestaat het gevaar dat je een gedetailleerd beeld maakt van de ander en is de kans dat dat niet klopt met de realiteit groot. Je kan chatten zoveel je wil, maar de non-verbale communicatie, lichaamsgeur, stem… zijn allemaal factoren die mee bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt.”

“Vaak hebben mensen al wat tegenslagen in de liefde gekend. Door online op zoek te gaan naar iemand die op dezelfde manier in het leven staat, verkleinen ze de kans op een nieuwe teleurstelling.”

Zijn er bepaalde categorieën van mensen die moeilijk aan een partner geraken online?
“Vrouwen eind de vijftig, begin de zestig. De verklaring daarvoor is dat mannen in die leeftijdscategorie op zoek gaan naar jongere vrouwen, zij krijgen de 55+-vrouwen dus niet in hun lijst met potentiële partners. Jammer, want we worden steeds mooier ouder. In de categorie 65+ is het aanbod minder uitgebreid, al zien we dat daar in sneltempo verandering in komt. Zij zijn wel afwachtender, nemen minder snel initiatief waardoor de kans op een goeie match natuurlijk kleiner wordt. Wil je de ware ontmoeten, dan moet je echt actief zijn. Maar het grootste struikelblok in die leeftijdscategorie is niet dat er een taboe zou zijn op online daten. Dat is verdwenen bij alle leeftijden. De drempel is daar vooral de technologie. 65-plussers kunnen daar nog niet altijd even vlot mee overweg.”
Chris Verlinden (9 van 15)
Zijn online datingsites de laatste optie, nadat alle andere manieren op niets zijn uitgedraaid?
“Vaak gaat er een ‘speelperiode’ aan vooraf. Zodra mensen ‘uitgetinderd’ zijn en klaar zijn voor een serieuze relatie, zetten ze de stap naar een online datingsite. Dat geldt niet alleen voor veertigplussers, ook jongeren onder de dertig die klaar zijn om zich te settelen zoeken de liefde steeds meer online. We bieden ook meer dan enkel een lijst met partners, we creëren een veilige omgeving waarin je op je eigen tempo kennismaakt. Er zijn artikels en blogs met tips over hoe je je kan voorbereiden op een date. Je kan ook ijsbrekers en glimlachjes sturen als je niet meteen iemand durft aan te spreken. Bij Parship zit jij zelf achter het stuur, jij bepaalt wie je profielfoto ziet en met wie je chat. Er zijn vrije velden waarin je meer persoonlijke teksten kan schrijven en zo iets van je karakter kan tonen.”

Alles over samenwonen en trouwen: check Notaris.be!

Tekst: Eva Van den Eynde – Foto’s: Thomas De Boever

Geef een reactie