Trouwen doe je beter niet blind

on

trouwen3Wie trouwt, doet dat meestal niet “blind”. En maar goed ook, want naast een persoonlijk engagement, heeft het huwelijk ook gevolgen voor uw bezittingen, uw toekomstige goederen én uw nalatenschap.

Vanaf vanavond kijken honderdduizenden Vlamingen naar het vierde seizoen van ‘Blind getrouwd’. De deelnemers aan dat populaire televisieprogramma stappen in het huwelijksbootje met een persoon die ze niet kennen, doch van wie wetenschappers vermoeden dat er een goede match kan zijn.
Door elkaar het ja-woord te geven, zijn de huwelijkspartners onder meer verplicht om samen te wonen, elkaar trouw te zijn en hulp en bijstand te verlenen.
Het huwelijk heeft ook gevolgen voor de bezittingen, het toekomstige inkomen en de nalatenschap van de huwelijkspartners. Wat de precieze gevolgen zijn, is afhankelijk van het huwelijksstelsel.

In het wettelijk stelsel, dat ook geldt als de echtgenoten geen huwelijkscontract  maken, zijn er drie vermogens: het eigen vermogen van elke echtgenoot, en een gemeenschappelijk vermogen dat u samen met uw partner opbouwt en waarin alle beroepsinkomsten vanaf het huwelijk terecht komen. Wat u al had voor het huwelijk en wat u verkrijgt uit schenkingen of testamenten tijdens het huwelijk, blijft eigen.

trouwen

Nieuwe mogelijkheden bij scheiding van goederen
Trouwt u met een huwelijkscontract van scheiding van goederen, dan is er geen gemeenschappelijk vermogen en zijn er maar twee vermogens: dat van elke echtgenoot afzonderlijk.
Dit leidt al eens tot problemen als tijdens het huwelijk één van de echtgenoten plots veel meer gaat verdienen dan de andere, bijvoorbeeld als die laatste zijn loopbaan opzij heeft gezet om voor de kinderen te zorgen. Als het huwelijk dan toch op de klippen loopt, dreigt die partner met lege handen achter te blijven.
Om aan dat probleem tegemoet te komen, is het nu mogelijk om toch een zekere solidariteit in te bouwen.
Zo kunnen de huwelijkspartners voorzien dat de echtgenoot die niets of weinig verdient toch kan delen in aanwinsten die de andere echtgenoot tijdens het huwelijk heeft opgebouwd.
Komt er een einde aan het huwelijk door een echtscheiding of door het overlijden van één van de partners, dan valt de “zwakkere” partner niet helemaal uit de boot.

Daarnaast hebben de echtgenoten sinds kort de mogelijkheid om een billijkheidsclausule in de huwelijksovereenkomst op te nemen. In dat geval kan de rechter tussenkomen als de echtscheiding financieel zeer onrechtvaardig zou zijn voor de partner die veel minder of niets verdiende.

Wenst u niet blind, maar goed geïnformeerd te trouwen, dan kunt u aankloppen bij een notaris. Die zal u uitleggen wat de mogelijkheden zijn en een huwelijksovereenkomst opstellen waarin de gevolgen voor uw vermogen en dat van uw partner goed geregeld zijn.

De Federatie van het notariaat (Fednot) lanceerde onlangs ook een chatbot, zeg maar een virtuele antwoorddienst om bepaalde vragen over huwelijksstelsels te beantwoorden. U kunt deze chatbot raadplegen door te surfen naar Notaris.be, onder de rubriek huwen en samenwonen.

Geef een reactie