Jan Sap aan de slag als CEO bij de Federatie van het Notariaat

Op 5 november 2018 gaat Jan Sap aan de slag als CEO bij FEDNOT, de Federatie van het Notariaat. Eerder was Jan Sap 21 jaar lang actief bij UNIZO.

Over Jan Sap
Na een korte periode als advocaat bij het Gentse kantoor Storme-Leroy-Van Parys, begon Jan zijn carrière in 1997 bij de UNIZO-studiedienst als juridisch adviseur.
Vanaf 2003 was hij als adjunct-directeur verantwoordelijk voor de regionale reorganisatie van UNIZO.
In 2006 werd hij, onder Karel Van Eetvelt als gedelegeerd bestuurder, directeur-generaal van UNIZO en verantwoordelijk voor onder meer de afstemming tussen de verschillende UNIZO-werkingen, de regionale werking en de samenwerking met beroepsorganisaties. In 2009 werd hij ook verantwoordelijk voor de Federatie Vrije Beroepen, aangesloten bij UNIZO, met momenteel 27 organisaties uit het vrij beroep, waaronder FEDNOT.

Jan Sap

Modernisering verderzetten
FEDNOT-voorzitter Philippe Bosseler: “Gezien zijn kennis en ervaring is Jan Sap de geschikte persoon om de vele uitdagingen waar FEDNOT en het notariaat voor staan aan te pakken. De verdere modernisering van ons beroep is daarbij uiteraard een essentieel aandachtspunt.”
Het notariaat heeft de laatste jaren niet stil gezeten. Zo’n 20 jaar geleden werd het beroep grondig hervormd, met o.a. de invoering van een examen dat sindsdien leidde tot een instroom van zo’n 1.000 nieuwe notarissen.
Het beroep zet onder impuls van FEDNOT sowieso in op permanente modernisering in alle materies: o.a. organisatie, bijscholing, communicatie en digitalisering.
Wat digitalisering betreft: na interne projecten en samenwerkingen met de overheid (bv. online vennootschap oprichten in 48 uur tijd via eDepot en online registratie van akten bij de FOD Financiën via eRegistration), pakte het notariaat in de afgelopen maanden uit met een handvol tools voor het grote publiek: MyBox, dat gegevens verzamelt over samenlevings- en huwelijksovereenkomsten, het Centraal Erfrechtregister dat info bundelt over nalatenschappen, StartMyBusiness dat ondernemers helpt bij een vlotte opstart van hun bedrijf en Biddit.be dat de online verkoop van vastgoed mogelijk maakt. FEDNOT heeft ook de eerste interne experimenten met blockchain en artificiële intelligentie achter de rug.

De overstap van UNIZO naar FEDNOT
Over zijn overstap zegt Jan Sap: “Ik ben heel dankbaar gedurende 21 jaar te hebben mogen werken voor ondernemers en vrije beroepen en dit met heel fijne collega’s. UNIZO en de Federatie Vrije Beroepen zijn gedurende de voorbije jaren ook grondig veranderd en verder gegroeid. Bij FEDNOT tref ik een mooie, professionele organisatie aan van 180 medewerkers. Ik kijk ernaar uit om mee na te werken aan de verdere modernisering van het beroep en voel dat hier met veel openheid kan worden over nagedacht. De expertise die ik heb mogen opdoen bij UNIZO en de Federatie Vrije Beroepen zal me daar zeker bij helpen.”

Over FEDNOT
Het netwerk van 1.150 kantoren telt 1.550 notarissen en 8.000 medewerkers. Samen verwerken ze ruim 900.000 akten per jaar. FEDNOT ondersteunt de kantoren met juridisch advies, management, ICT-oplossingen, vorming en informatie voor het grote publiek.
www.fednot.be.

Over het notariaat in België
Jaarlijks komen er ruim 2,5 miljoen cliënten op belangrijke momenten in hun leven over de vloer bij de notariskantoren. Ze krijgen er onafhankelijk advies op maat om in alle vertrouwen te gaan samenleven, een woning te kopen, een eigen zaak te starten of een erfenis voor te bereiden.
Meer info zoals FAQ’s, rekenmodules en video’s over de sleutelmomenten in uw leven vindt u op www.notaris.be.

 

Geef een reactie