Een tweede verblijf kopen: waarop moet je letten?

tweede verblijf2
Een eigen vakantiewoning is voor veel Belgen een droom en steeds meer landgenoten zetten die ook om in de praktijk. Ze willen een plek onder de zon, genieten van de oude dag of een veilige belegging van hun spaarcenten. Een Spaanse villa, een Italiaans landhuis of een appartement aan de Vlaamse kust: zo’n 400.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf. Waarmee hou je rekening als je een vakantieverblijf koopt?

In eigen land staat de kust met stip op één genoteerd. Ook in de Ardennen staan veel tweede verblijven. Limburg en de Kempen volgen daarna op het lijstje. Telkens is de natuur de voornaamste aantrekkingspool. Een recente trend is het tweede verblijf in een stadscentrum. Eigenaars besteden er in het weekend tijd aan familie, cultuur en gastronomie.

In het buitenland staat Spanje bovenaan, voor Frankrijk en Italië. Zonzekerheid speelt een grote rol in de beslissing van deze kopers.

Met welke intentie koop je een tweede verblijf? Genieten in je gezellige vakantievilla of slim investeren? Een tweede verblijf verhuren gaat een stuk vlotter als het makkelijk bereikbaar is, dicht bij strand en winkels ligt en smaakvol is ingericht. Koop zeker meubels die tegen een stootje kunnen.

Maak vooraf je rekening en informeer je grondig. Misschien is dit een goed moment om aan successieplanning te doen? Heel wat kopers kiezen voor de gesplitste aankoop, waarbij zijzelf het vruchtgebruik kopen en hun kinderen de blote eigendom van het vakantieverblijf. Zo vermijd je dat je kinderen erfbelasting betalen op het vakantieverblijf bij jullie overlijden. Het vruchtgebruik van de ouders dooft immers automatisch uit bij hun overlijden en zit niet in de nalatenschap van de kinderen. Zij betalen dan ook geen erfbelasting, terwijl ze wel volle eigenaar worden van de eigendom.

18-Zee - Lies Engelen Photography

Naast de prijs betaal je in elk land registratiebelasting. Bij een tweede woning krijg je geen korting. Integendeel: waar je in Vlaanderen het standaardtarief van 10 procent betaalt, kost een tweede verblijf in Wallonië 12,5 procent en een derde woning zelfs 15 procent. Ook in het buitenland betaal je belasting bij de aankoop die varieert tussen 5 en 10 procent.

Hou rekening met alle andere kosten: onderhoud en kosten aan gemene delen (lift, tuin en verwarming). Ook een syndicus kost een aardige duit.

Heb je ter plaatse een vertrouwenspersoon die problemen oplost of moet je bij een waterlek zelf in je auto springen? Of op het vliegtuig? Dat risico is kleiner bij een nieuwbouwwoning dan bij een oude, authentieke gîte.

Hoe betaal je dat tweede verblijf? Een hypothecair krediet is ook hier een logische keuze. Met een hypotheek op je eerste huis kan je een tweede woning kopen. Zelfs in het buitenland. Met wat geluk geeft je bankier je gunstige voorwaarden voor deze extra lening en geniet je ook met dit krediet van een gunstige fiscale aftrek.

Laat je uitgebreid adviseren voordat je je handtekening plaatst. Zeker in het buitenland. Een plaatselijke makelaar, een vastgoedadvocaat, een notaris en een geëngageerde mede-eigenaar vervolledigen de eerste indruk die je online al kreeg. Zij informeren je ook over de omgeving en de financiële situatie. Vraag zeker na of er een belasting op tweede verblijven geldt.

Een Vlaamse notaris regelt probleemloos de aankoop van je Waalse chalet. In het Nederlands. Hij adviseert je ook over successieplanning, de hypotheeklening en meerwaardebelasting bij verkoop. In Frankrijk ga je naar de Franse notaris. In Spanje bereidt een advocaat de akte voor die je uiteindelijk bij de notario ondertekent. Daar contacteer je dus een advocaat of een gespecialiseerd adviesbureau. Je notaris kan je met hen in contact brengen. Hij volgt de aankoop mee en staat klaar om juridische vragen duidelijk te beantwoorden.

tweede verblijf3

Op een veilige manier kopen in het buitenland: een gouden tip!

Sta je op het punt om een woning te kopen in het buitenland, of ben je betrokken in een grensoverschrijdende nalatenschap?
In samenwerking met de notarissen van de Europese Unie werd in 2014 EUFides opgericht.
EUFides is een Europees notarieel samenwerkingsplatform dat notarissen van verschillende Europese lidstaten toelaat om via een betrouwbaar elektronisch kader samen te werken.

De Belgische notaris van jouw keuze kan via het platform, op basis van verschillende criteria (naam, land, stad, gesproken taal,…), een buitenlandse notaris opzoeken waarmee je het grensoverschrijdend dossier wenst op te starten. Eens de buitenlandse notaris het dossier heeft aanvaard, kunnen beide notarissen op een beveiligde manier documenten uitwisselen.

Zo kun je in samenwerking met uw vertrouwde notaris jouw grensoverschrijdende aankoop of nalatenschap afwikkelen. Momenteel zijn 7 lidstaten aangesloten : België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en Spanje.

Meer info op www.eufides.eu

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie