Het duo-legaat: minder successierechten via een goed doel

blog10

Wil je een goed doel steunen én er tegelijkertijd voor zorgen dat een nichtje/neefje of een vriend/vriendin minder successierechten moet betalen op je latere erfenis? Kies dan voor een duo-legaat! 

Erven van een ver familielid of van iemand die je ‘zo goed als’ familie beschouwt is heel duur. Zomaar een testament opstellen en je favoriete nicht of neef aanduiden als begunstigde, kan voor die laatste onaangename gevolgen hebben: op een erfenis zullen ze 45 tot 65% successierechten moeten betalen.

Erven zonder fiscale kater

Wens je toch iets na te laten aan een neefje, nichtje of een niet-familielid? Dan is een bezoek bij de notaris zeker de moeite waard. Hij kan immers voorstellen om een duo-legaat op te stellen.
Kort samengevat is een duo-legaat een testament waarbij twee begunstigden worden aangeduid. Enerzijds het nichtje of neefje, en anderzijds een goed doel of een vzw. Het goed doel of de vzw verbindt zich ertoe alle successierechten voor zijn rekening te nemen.
Het nichtje of neefje deelt dus zijn of haar erfenis met een goed doel, maar houdt er netto méér aan over omdat hij of zij vrijgesteld wordt van successierechten. Een win-winsituatie voor beiden, die de zware fiscale last van erfenissen voor verre familie (of niet-familieleden) gedeeltelijk rechttrekt.

Meer info? Ontdek onze handige infofiche

Geef een reactie