Een bonte bende, daar bij Craft Industries in Gentbrugge. Twee grafisch vormgevers, een schrijver, een coach/yogalerares, een glazenierster, twee erfgoedspecialisten en een branding agency onder één dak. Ieder zijn motief om voor coworking te kiezen, maar blijkt dat vooral het fijne gezelschap en de uitwisseling van kennis, ervaring en feedback de doorslaggevende factoren zijn.
Het zijn Steven Theunis en Veerle Verschooren die in 2012 besloten om een oude loods in Gentbrugge, voorheen de locatie van een berucht danscafé en later een fitnesscentrum, om te toveren tot een coworkingplek. Tot dan werkten zij beiden thuis, in hun bel-etage vlakbij. Als designer van voornamelijk boeken en verpakkingen werkte Steven al jarenlang op de zolder en Veerle in de garage dat tot glasatelier omgebouwd was. “Dat ging vrij goed”, zegt Steven, “tot het moment waarop ik iemand in dienst nam die ook bij ons thuis werkte. Dat zorgde soms wel voor ongemakkelijke situaties.”
De loods werd grondig verbouwd. Het voorste gedeelte tot werkruimtes, het achterste tot woning voor Steven, Veerle en hun kinderen. Dankzij de betonnen vloer en de metalen ramen en deuren straalt het gebouw de sfeer van een loft uit. Op de benedenverdieping bevinden zich drie kantoorruimtes, een vergaderzaal annex printlokaal en het glasatelier van Veerle. Door glazen ramen en deuren te gebruiken in plaats van muren, is er een erg open en ruim gevoel en heb je niet het idee dat alle kantoorruimtes apart zijn. De werkruimtes kijken uit op de centrale eetruimte waar ’s middags samen gegeten wordt en ook wel eens een feestje gebouwd wordt. Boven zijn er nog twee werkruimtes.
“We hechten veel belang aan de gemoedelijke sfeer. We willen een soort community creëren”
Steven Theunis, bookdesigner
Vandaag zijn alle ruimtes ingepalmd. “We richten ons op mensen uit de creatieve sector die op een of andere manier bezig zijn met moderne ambachten, vandaar de naam Craft Industries”, vertelt Steven. “Daarbij hebben we graag mensen die voor langere tijd bij ons willen werken. We hebben even overwogen om ook enkele aanwaai-plekken te voorzien, waar mensen kunnen komen en gaan wanneer ze even een werkplek nodig hebben, maar daar zijn we toch vanaf gestapt. Dat brengt ten eerste veel meer administratie mee voor mij (lacht), maar we hechten ook veel belang aan de gemoedelijke sfeer die hier in huis hangt. We willen een soort community creëren. Als er veel mensen binnen en buiten lopen is het persoonlijk contact minder en is het minder veilig werken.”
Gek van al die rommel
Een van die creatievelingen is Petra Neyt. Zij is in de eerste plaats coach – ze begeleidt voornamelijk leidinggevenden in hun loopbaan – en is aanvullend ook yogalerares, wat de yogamatten in haar ‘kantoor’ verklaart. Een aantal keer per week organiseert Petra yogalessen voor al wie geïnteresseerd is. “Ik heb lang thuis gewerkt”, vertelt Petra, “maar ik werd gek van al die rommel in huis. Bovendien, wanneer je mensen zakelijk wilt ontvangen heb je daar de juiste ruimte voor nodig en die had ik niet thuis. Het leukste aan deze locatie is dat ik hier, afhankelijk van mijn werk, overal terechtkan. Voor een zakelijk kennismakingsgesprek kan ik mij in de vergaderzaal installeren. Als het een emotioneel geladen gesprek wordt, dan trek ik naar boven. Daar heb ik twee comfortabele zetels en is er een huiselijkere sfeer. En als ik administratie moet doen, dan zet ik me gewoon bij Steven en Inge, dat werkt veel gezelliger.”
“Ik word hier geïnspireerd door de mensen en de omgeving. Het is een stijlvolle, professionele woning met veel daglicht en een beetje kunstzinnig, iets wat volledig bij mijn stijl past”
Petra Neyt, coach en yogalerares
Hoe ze bij Craft Industries is terechtgekomen? “Vroeger had ik een yoga-atelier in een bedrijvencentrum iets verderop. Daar heerste een totaal andere dynamiek. De werknemers van die bedrijven hebben collega’s en hebben niet zo’n behoefte aan sociale kruisbestuiving.”
Het is tijdens een van haar yogalessen dat Petra, Steven ontmoette. “Hij is een fan van het eerste uur”, lacht Petra. “Toen hij vertelde dat er hier een ruimte vrijkwam waar ik mijn lessen kon organiseren, heb ik geen moment getwijfeld. Ik word hier geïnspireerd door de mensen en de omgeving. Voor mij is het een stijlvolle, professionele woning met veel daglicht en een beetje kunstzinnig, iets wat volledig bij mijn stijl past.”
Spartelen
Steven deelt een bureau met Inge Van Damme, ook grafisch vormgever. Van kookboeken over postzegels tot uitnodigingen, alle soorten drukwerk maakt zij volgens de stijl en de wensen van haar klanten op. Inge nam maar onlangs haar intrek bij Craft Industries maar voelde er zich meteen thuis. “Ik heb heel lang van thuis uit gewerkt. Zeker toen mijn kinderen jonger waren, was het wel handig om veel thuis te zijn. Maar aangezien elk creatief proces begint met een fase van ‘spartelen’, was elk excuus – in de vorm van stofzuigen, boodschappen doen, de was doen… – welkom om niet aan de slag te gaan. Hier kan ik me veel beter focussen en krijgt mijn uitstelgedrag minder kans. Ik durf wel zeggen dat ik hier veel efficiënter werk. Het leuke aan coworking is natuurlijk ook dat je niet de hele dag alleen bent. Voor mij is het interessant om af en toe eens met iemand te kunnen overleggen en ervaringen uit te wisselen. Ik kan mijn ontwerpen aan de anderen voorleggen en leren van hun suggesties. Het kan, maar het is geen must en daar voel ik me goed bij.”
“Hier kan ik me veel beter focussen en krijgt mijn uitstelgedrag minder kans”
Inge Van Damme, grafisch vormgever
Werk en privé scheiden
De achterste ruimte is voorbehouden voor het atelier van Veerle. Zij is meester in de glaskunst en gespecialiseerd in frisse, hedendaagse glas-in-loodontwerpen. Naast het ontwerpen, maken en installeren van ramen, deuren, koepels, losse panelen… herstelt ze ook oude glasramen. Zij werkt geregeld samen met twee dames van de Erfgoedcel die ook een bureau delen in het pand. Veerle is ongelooflijk blij met haar nieuwe atelier. “Vroeger werkte ik in onze garage, maar die stond algauw vol met allerlei spullen zoals fietsen, buggy’s, speelgoed… waardoor het moeilijk was om klanten uit te nodigen in mijn atelier. Ik probeerde toen ook alle ‘lege’ uren op te vullen met nuttig dingen, zoals strijken bijvoorbeeld. Vandaag heb ik daar gelukkig geen tijd meer voor en kan ik mijn werk en privé veel beter scheiden. Ik trek de deur van mijn atelier dicht en ga naar huis, bij wijze van spreken. Daarbij kan ik mensen nu ook op een professionelere manier ontvangen en kan ik deelnemen aan De Dag van de Ambachten bijvoorbeeld. Het grootste voordeel aan coworking vind ik gezelschap hebben. Als je, zoals ik, voortdurend hele dagen alleen werkt, weet je op den duur niet meer hoe je op mensen moet reageren. (lacht) Daarom is het wel leuk om collega’s te hebben waarmee je kunt samenwerken en die je verplichten om af en toe eens van je eiland te komen.”
“Het is leuk om collega’s te hebben die je verplichten om af en toe van je eiland te komen”
Veerle Verschooren, glazenierster
www.armeedeverre.be
www.VeerleVerschooren.be
www.mtrx.be
www.ingedingen.be
www.fenikx.be (Marjolein Deceuninck en Ann Verdonck, de erfgoedonderzoeksters)
www.june.be (Toni De Coninck, reis- en foodspecialist)
www.lobkeymonster.be (Branding agency, zaakvoerder Jan Verhelst)
Tekst: Bo Bogaert – Foto’s: Thomas De Boever
Ontdek het eerste nummer van NotaBene