Frederik en Koen lieten een huwelijkscontract opstellen: “We trouwden voor het hele pakket”

Frederik Vandewiele en Koen klein2

Frederik Vandewiele ontmoette Koen D’Hous twaalf jaar geleden. “Deze beslissing van het universum” – dixit Koen – mondde uit in een spectaculair huwelijk op 11–06–11. Als een projectcoördinator bij BOZAR en een oprichter van een Gentse dansschool trouwen, overheerst pure liefde. Hartstochtelijk als de tango getuigen beide heren over de beslissing van hun leven.

“We prikten een datum op een onbevangen moment tijdens een etentje bij vrienden”, zegt Koen. “We zouden dan toch eens het halfbakken plan om te trouwen concretiseren. Het idee om te trouwen groeide al vanaf het moment dat het huwelijk in België in 2003 opengesteld werd voor partners van gelijke sekse.
We wilden in beperkte kring huwen, maar op het stadhuis verraste ons een honderdtal mensen! Ik geef danslessen in mijn eigen dansschool. Ik beschik dus over eigen zalen in Gent. We wilden daar een klein en intiem feestje geven. Vrienden hebben bij wijze van ritueel muziek gemaakt, teksten geschreven en voorgebracht, er was zelfs een koor. We waren met 150 genodigden. Maar dat feest is compleet ontploft! (lacht) Naar de avond toe waren we met een driehonderdtal mensen. Toch is het een echte happening van onszelf gebleven, met onze familie en onze vrienden. We deden zelf de aankopen, we kookten voor de mensen, vrienden hebben de bar gedaan en op hun beurt hun vrienden ingeschakeld om mee te komen koken! Ik was zelf de DJ. Maar het leukste verhaal is dat van de openingsdans.”

Frederik beaamt: “Koen is een fantastische danser. Ik zag het niet zitten om een dansje vanbuiten te leren. Koen verzekerde me dat hij zou zorgen voor de openingsdans. Mijn ergste nachtmerrie was dat ik ergens op een stoel zou moeten zitten en dat hij rond mij zou dansen. Dat zag ik nog minder zitten dan zelf een openingsdans op te voeren. Maar compleet onverwacht zongen al de genodigden op een bepaald moment in canon een lied dat we door Brigitte Kaandorp leerden kennen. Nu vaart wel, leeft vrij en blij, met aangepaste tekst. Op die a capella van onze vrienden en familie hebben we geslowd.”

“Het moest wel spectaculair zijn”, zegt Koen. “Ik heb ervoor gekozen om het spektakel niet bij ons te leggen maar bij alle vrienden samen.

“Dat was mooi, net als dat gelijkaardig moment waarop Koen een lied van Tori Amos draaide, waar ik hevig fan van ben. De 55-plussers aan wie Koen dansles geeft, stonden strategisch rond mij en dansten out of the blue een knappe flashmob. Ik stond perplex en ontroerd”, zegt Frederik.

Frederik Vandewiele en Koen klein

“Alle redenen om te huwen klopten. We trouwden voor het hele pakket”, lacht Koen. “Naar onze ouders en vrienden toe, voor praktische voordelen en het wettelijke kader. We hebben ook een huwelijkscontract laten opstellen door de notaris. Daarin maakten we eerlijke afspraken. Ik heb al 20 jaar een huis en nu ook de dansschool. Maar Frederik is even goed betrokken bij de organisatie ervan en het huis hebben we samen verbouwd. Mocht onze relatie ooit eindigen dan is Frederik wettelijk beschermd.”

“Dat boterbriefje geeft emotionele zekerheid en vertrouwen”, pikt Frederik daarop in. “Maar de redenen voor ons huwelijk situeren zich ook op een ander niveau. We willen een statement maken. Wij zijn gelukkig om wie we zijn, een gelukkig koppel. Toevallig twee mannen samen. Toch hebben we het gevoel dat we nog steeds moeten verdedigen wie we zijn. Vooral internationaal is de strijd nog niet gestreden. In Tsjetsjenië en Azerbeidzjan worden homoseksuelen geslagen, beboet en gearresteerd. Dat kwetst. Hoe is het nog mogelijk dat een mens wordt gehaat en vervolgd om wie hij liefheeft? In Frankrijk waren er enkele jaren geleden enorme protesten tegen het wettelijk mogelijk maken van het homohuwelijk. Australië organiseert een peperduur referendum over hetzelfde thema, waarbij het nee-kamp de vuile streken niet schuwt. Zo stellen ze homoseksualiteit gelijk met pedofilie en kindermishandeling. Het homohuwelijk in Duitsland is sinds 1 oktober dit jaar wettelijk mogelijk. We beseffen hoeveel geluk we hebben om in een land als België te wonen. Het is eigenlijk ongelofelijk wat er veranderd is de laatste 50 à 70 jaar. Van die positieve evolutie willen we deel van uitmaken met ons huwelijk.”

Tekst: Elke Borghs – Foto’s: Thomas De Boever

Alles wat je moeten weten over samenwonen en trouwen vind je op notaris.be

 

 

Geef een reactie